SAD: Nema vanrednog stanja ali Tramp traži pare za zid

Mondo 09.01.2019 15:10
SAD: Nema vanrednog stanja ali Tramp traži pare za zid


Američki predsednik Donald Tramp zatražio je od Kongresa 5,7 milijardi dolara ove godine kako bi se izgradio zid na granici sa Meksikom, ali nije proglasio pominjano vanredno stanje.Proglašenjem vanrednog stanja Tramp je mogao da dovede do finansiranja tog projekta, mimo budžeta, odnosno odluke Kongresa.

Američki predsednik je u televizijskom obraćanju naciji, koje su ipak prenosile velike tv mreže iako Tramp slovi za "proizvođača lažnih vesti", rekao je da je na američko-meksičkoj granici sve veća bezbednosna kriza, prenosi Glas Amerike.

"Tokom godina, hiljade Amerikanaca su brutalno ubili oni koji ilegalno ulaze u našu zemlju a još hiljade života će biti izgubljeno ako ne reagujemo odmah. Ovo je humanitarna kriza, kriza srca i duše. Prošlog meseca, 20.000 dece je ilegalno uvedeno u SAD, što je znatno povećanje. Tu decu koriste kao pione surove bande i beskrupulozni krijumčari ljudima", rekao je Tramp.

Međutim, posle nekoliko dana tokom kojih je nagoveštavao da bi mogao da iskoristi svoja predsednička ovlašćenja da proglasi vanredno stanje, kao prvi korak da usmeri novac za zid bez dozvole Kongresa, Tramp je delovao kao da je spreman da, umesto toga, nastavi da radi na pronalaženju rešenja s Kongresom.

Tokom obraćanja Tramp je rekao da je jedini razlog što vlada ostaje zatvorena (blokirano je finansiranje savezne administracije) taj što demokrate u Kongresu odbijaju da finansiraju dodatno obezbeđivanje granice.

"Svim građanima poručujem - zovite Kongres i recite im da konačno, posle ovolikih decenija, obezbede našu granicu. To je izbor između ispravnog i pogrešnog, pravde i nepravde. Pitanje je možemo li da ispunimo svoju svetu dužnost prema američkim građanima kojima služimo", rekao je Tramp.

Posle obraćanja Trampa, naciji su se obratili lideri demokrata u Kongresu.

Novoizabrana predsedavajuća Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi, poručila je da "predsednik Tramp mora da prestane da drži američke građane kao taoce, prestane da proizvodi krizu" i da mora da ponovo "otvori vladu".

Ona je dodala da je predsednik izabrao strah a da demokrate žele da se drže činjenica i dodala da i demokrate žele sigurnu granicu, ali uz poštovanje osnovnih američkih vrednosti, poručujuci da žene i deca imigranti na granici ne predstavljaju bezbednosnu pretnju već - humanitarni izazov.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak