Saveti za poslepraznični detoks

Mondo 09.01.2019 14:28
Saveti za poslepraznični detoks


Sva ta hrana i piće koje unesemo za praznike 'teški' su za stomak. Zato nije loše da posle praznika povedemo malo računa i pomognemo telu da se 'oporavi' i osveži.Ne postoji nikakvo magično dugme za resetovanje orzganizma, ali nutricionistkinja Stefani Masterman ima nekoliko prilično jednostavnih saveta kako da očistite organizam posle praznika.

1. Nemojte da se izgladnjujete

Zaboravite na ideju da živite na ceđenim sokovima, kaže nutricionistkinja, dodajući da je ključno za detoks da date telu ono što mu treba.

"Hrana koju jedemo obezbeđuje potrebne nutrijente za detoksikaciju, tako da izgladnjivanje sprečava organe koji su važni za detoksikaciju da normalno funkcionišu. Jetra, pluća, bubrezi, creva, koža, svi ti organi rade zajedno da se oslobode toksina, ali su svakom organu potrebni nutrijenti da bi funkcionisao kako treba", objašnjava nutricionistkinja.

Onima koji žele da skinu kilažu ili da paze na zdravlje, nutricionistkinja savetuje da zaborave na izgladnjivanje, već da se pobrinu da jedu raznovrno kako bi uneli sve nutrijente.

2. Ne bacajte novac

"Čajevi, kapsule i praškovi koji nude rešenje za detoksikaciju su bacanje para", kaže Mastermanova. "Mnogi sadrže sintetičke supstance i aditive koje naše telo teško može da apsorbuje i koristi, a većina i nema nikakvih efekata", jasna je nutricionistkinja.

3. Znajte šta jedete

Ljudsko telo može samo da izbaci toksine, a hrana bogata vitaminima, mineralima, zdravim mastima i antioksidantima će pomoći u tome.

Zbog toga, ona savetuje da jedete više citrusnog voća (sadrže dosta vitamina C i antioksidanata), da pijete više zelenog čaja (bogat je katehinima koji pomažu detoksikaciju), cveklu (sadrži betanin koji aktivira enzime antioksidanata u jetri), orahe i semenke (izvor zdravih masti), bobičasto voće (bogato hranljivim vlaknima).

4. Ne očekujte čuda

"Proizvodi za detoksikaciju često obećavaju dramatičan gubitak kilograma, da ćete izgledati deset godina mlađe, ali ako verujete u sve to, brzo ćete ostati bez para. Jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je skidanje viška kilograma. Da bi brzo smršali, mnogi se oslanjanju na takozvane tečne dijete, niskokalorične napitke i slično", ističe nutricionistkinja.

Ona objašnjava da ćete, pridržavanjem ovakvih režima ishrane, možda imati manje kilograma, ali ćete izgubiti tečnosti iz organizma, glikogen, pa čak i mišiće. Brzo gubljenje kilograma nije samo neodrživo dugoročno, već nosi i zdravstveni rizik i rizik od vraćanja "starih" kilograma.

Zdrava ishrana, fizička aktivnosti i izbegavanje stvari koje nisu dobre za zdravlje su najbolji način da se dobro osećate i da tako izgledate.

5. Budite odlučni

"Bez obzira da li želite da smršate ili samo da se osećate zdravije, poslepraznična detoksikacija nije brzo rešenje, već uvod u zdraviji život", smatra nutricionistkinja.

"Započinjanje godine nekim novim, zdravijim navikama, pomoći će vam da ih se dugoročno držite. Izbegavanje toksina je na prvom mestu sjajan način za detoksikaciju. Pomoći će vam da živite bez štetnih supstanci koje nanose štetu vašem telu".

Za početak, nutricionistkinja savetuje da ograničite unos:

Šećera – nema nikakvih nutrijenata osim energije, njime unosite samo prazne kalorije koje podižu nivo šećera u krvi, oštećuju zube i teraju vas da želite još slatkiša.

Kofeina – ako se pije umereno, kafa ima dobrih efekata na zdravlje, ali ako preterujete, loše utiče na raspoloženje, spavanje i anskioznost. Ne bi trebalo da pijete više od dve do četiri šoljice kafe dnevno.

Alkohoal – konzumiranje previše alkohola dehidrira telo, smanjuje nivo energije i otežava koncentraciju, a da i ne pominjemo da užasno utiče na jetru i otežava tom organu izbacivanje toksina.

Obrađenih namirnica – većina je puna trans-masti, aditiva i soli. Spremanje obroka od svežih namirnica je najbolji način da zaobiđete obrađene namirnice.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak