Plovila bezbedna, led na Savi

Novosti 09.01.2019 13:42
Plovila bezbedna, led na Savi


Reke prohodne za saobraćaj, uprkos temperaturama ispod nule, nadležni neprekidno nadziru situaciju. Mnogobrojni čamci u rukavcu blokirani zbog izuzetno niskog vodostaja TopčiderkePLOVIDBA Savom i Dunavom kroz Beograd zasada je bezbedna, a, prema rečima nadležnih, nema opasnosti od stvaranja ledenih ploča koje bi mogle da okuju brodove i splavove. Ipak, u Savskom rukavcu su plovila blokirana. Nadležni su u pripravnosti i redovno nadziru reke.

- Prosečna temperatura vode je oko tri stepena uz prosečan vodostaj za ovo doba godine, pa se po ovim hidrološkim uslovima ne očekuje pojava leda - izjavio je Veljko Kovačević, pomoćnik ministra zadužen za vodni saobraćaj. - Za svaki slučaj, sve lučke kapetanije su u pripravnosti, ali i Direkcija za vodne puteve. Agencija za upravljanje lukama izdala je uputstvo svim lukama da prate stanje.

Međutim, u Savskom rukavcu situacija je drugačija. Usidrenim čamcima nema mrdanja dok temperatura ne pređe u plus, jer je zbog veoma niskog vodostaja led okovao plovila. Meštani ovog dela grada ističu da je svake godine ista slika, a sve uglavnom zbog izuzetno nižeg vodostaja Topčiderke koji se beležio tokom cele godine.

Na drugom kraju grada, usidrena plovila na Dunavu u Zemunu slobodno krstare rekom, a vlasnici splavova zasad mogu da budu mirni. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak