Sve bebe u 'leks specijalisu'

Novosti 09.01.2019 13:27
Sve bebe u 'leks specijalisu'


Roditelji nestale novorođenčadi traže da država ispuni presudu iz StrazburaSRBIJA bi u 2019. godini trebalo da donese propis kojim će, posle šest godina, konačno ispuniti presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. i rešiti problem nestalih beba. Većina roditeljskih udruženja traži “leks specijalis”, koji bi garantovao istrage u svakom pojedinačnom slučaju kada postoji sumnja roditelja da im je dete oteto iz porodilišta i zatim proglašeno mrtvim, kao i odgovornost za počinioce.

Sa ovim zahtevom predstavnici beogradskog i vojvođanskog udrženja okupili su se juče ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, čestitajući vernicima Božić, uz molbu da se “pomole da majke otetih beba pronađu svoju decu”.

Radiša Viderović došao je sa suprugom iz Šapca:

- Naš sin je rođen 1983. u šabačkom porodilištu i naprasno prebačen u Beograd, na neonatologiju, gde mu se gubi svaki trag. Nikada nismo dobili nikakav papir da je preminuo, nije rađena obdukcija, nijedno groblje nam nije potvrdilo da je na njemu sahranjen. Možda dete i jeste preminulo, ali mi želimo verodostojne dokaze za to i da znamo gde počiva - kaže Radiša.

Slična je priča i Sonje Jevtić, čije je dete rođeno 1985. u beogradskom GAK “Narodni front”. Kako kaže, iako se porodila prevremeno, dete je zaplakalo, okupano, povijeno i doneto joj da ga vidi. Posle pet dana njenom suprugu su rekli da im je sin preminuo.

- Nikada nije rađena obdukcija, niti postoji dokumentacija da je bilo gde sahranjen. Nijedno beogradsko groblje nije potvrdilo da je telo dopremljeno kod njih. Već 30 godina pokušavam da saznam istinu - kaže Sonja Jevtić.

Okupljeni roditelji nosili su parole “I ovaj Božić prođe bez mog deteta”, “Otmica beba je genocid, leks specijalis odmah” i “Hrišćanski je praštati, a da li je hrišćanski otimati bebe”.

PISMO PATRIJARHU

SKUP roditelja ispred Hrama za Božić peto je po redu okupljanje pod nazivom “Država ćuti, ali mi više nećemo”, kaže Ana Pejić iz Vojvođanskog udruženja roditelja. Predstavnici roditelja pismeno su se obratili i srpskom patrijarhu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak