Oprez zbog leda na ulicama i trotoarima, putevi prohodni

RTS 09.01.2019 10:42
Oprez zbog leda na ulicama i trotoarima, putevi prohodni


Sneg, ledena kiša, magla, slaba vidljivost, ali tu se ne završava spisak izazova pred kojima su vozači ovih dana. Zima je, pa na takve uslove treba računati i biti spreman u svakom trenutku. Vozačima se zbog ledene kiše savetuje dodatni oprez, a pešacima pažljivo kretanje ulicama i trotoarima.Glavni putevi širom Srbije su prohodni, kao i prilazi turističkim destinacijama, a ovog jutra nisu zabeleženi veći problemi zbog vremenskih prilika.

Koridor 10 je očišćen, ali je kolovoz vlažan, pa je na pojedinim deonicama moguća poledica jer je temperatura i dalje u minusu.

Najviše snega ima na višim planinskim područjima, gde na putevima ima do pet centimetara raskvašenog snega.

Putari su na terenu 24 sata, ali je neophodno voziti pažljivo zbog leda.

Saobraćaj normalno funkcioniše i u Mačvanskom okrugu. Na magistralnom putu koji vodi do Malog Zvornika ovog jutra nije bilo ni gužve ni snega, a ni leda. Temperatura je u porastu, pa se ne očekuje da kiša koja pada napravi veće probleme.

I na prilazima ostalim mestima, Loznici, Krupnju, putevi prvog prioriteta su pročišćeni, dok na putevima drugog prioriteta ima pomalo snega.

Savetuje se dodatni oprez i pešacima, zbog leda koji je ostao na trotoarima.

Ni na Ibarskoj magistrali nema snega na kolovozu, niti problema i zastoja u saobraćaju.

Glavni putni pravci se non-stop čiste. U višim planinskim mestima ima raskvašenog snega na pojedinim mestima, pa je na snazi zabrana kretanja za teretna i vozila sa prikolicom.

Putevi u udaljenim selima na Goliji imaju raonike pa uspevaju da raskrče put do udaljenih domaćinstava.

Temperatura je i dalje u minusu.

Izvršni direktor "Puteva Srbije" za održavanje državnih puteva Zoran Stojisavljević kaže da su kolovozi pripremljeni za ove ledene dane i da su so i rizla bačeni na vreme.

Ističe da su svi putevi prvog prioriteta i raščišćeni, uz napomenu da se radi o auto-putevima koji vode do velikih gradova i privrednih centara, kao i do turističkih destinacija.

Bez problema sa strujom i grejanjem

S obzirom na veliki minus, sva energetska preduzeća pojačala su ekipe za brze intervencije na terenu i situacija je stabilna.

Ne očekuju se problemi u snabdevanju energentima i radu toplana jer su, kaže, svi dobro pripremljeni i za rad u ledenim danima.

Ipak, očekuje se velika pomoć za Prihvatilište za beskućnike u Beogradu, koje je ovih dana puno zbog niskih temeratura. Njih je oko 130, za 30 više nego što su sami kapaciteti prihvatilišta.

Slično je stanje i u dva svratišta za decu u Beogradu, u kojima je ovih dana u proseku oko stotinu dece.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak