Brisel ponovo traži ukidanje taksi, Priština ne odustaje

Politika 08.01.2019 15:57
Brisel ponovo traži ukidanje taksi, Priština ne odustaje


Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini sastala se u Briselu sa prištinskom delegacijom koju je u cilju nastavka dijaloga sa Beogradom 15. decembra formirao kosovski parlament. Takse ostaju dok Beograd ne promeni ponašanje, poručuje prištinski tim.Nakon sastanka u Briselu na kojem je šefica EU diplomatije Federika Mogerini ponovo zatražila ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, članovi prištinske delegacije ponovili su da odluka neće biti promenjena sve dok Beograd ne promeni ponašanje.

„Tarife se neće ukinuti bezuslovno, a Srbija mora da prekine sa kampanijom povlačenja priznanja kosovske nezavisnsti”, kazao je član delegacije Prišitne Špend Ahmeti.

Prema Ahmetijevim rečima, nedavno formirani tim ima „ekskluzivnu odgovornost” da pregovora o kako kaže, konačnom sporazumu sa Srbijom, uz konsultacije sa ostalim prištinskim zvaničnicima.

„Naša poruka EU jeste da smo mi spremni. Mi smo jedna ekipa koja predstavlja Kosovo i spremni smo da razgovaramo o otvorneim pitanjima”, kazao je Ahmeti i dodao da to ne treba pogrešno shvatiti kao njihovu spremnost na bilo kakve kompromise samo zbog priznanja od strane Srbije.

Posle razgovora u Briselu članovi tima najavljuju pojačanu dinamiku razgovora u naredom periodu. Kosovska strana je u Briselu iznela očekivanja da će se tokom dijaloga pokrenuti i pitanja rasvetljavanja sudbine nestalih i ratne odštete.

Fatmir Ljimaj, kkoji je zajedno sa Ahmetijem na čelu tima, očekuje da se dijalog više neće voditi „po odvojenim pitanjima” već da će se ići na sveobuhvatan sporazum sa Srbijom, koji bi, kako kaže on, trebalo da podrazimeva „međusobno priznanje”.

„Odnosi između Kosova i Srbije nisu normalni i mi smo ovde da bi vratili stvari u normalu. Mi smo predstavili niz uslova koje treba da ispuni Srbija da bi se stvorili normalni uslovi za nastavak dijaloga”, rekao je Ljimaj. Visoka predstavnica je prethodno ponovila neophodnost ukidanja taksi koje su kosovske vlasti uvele za robu iz centralne Srbije, navode u Evropskoj službi za spoljne poslove.

„Pozdravljajujući formiranje delegacije, visoka predstavnica je njihovo prisutvo u Briselu ocenila kao signal prioriteta koji kosovske vlasti daju procesu normalizacije, što je i neophodan uslov za dalji EU put Kosova, ali i kao potrebu zajedničkog rada na dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU”, saopšteno je.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak