Budite oprezni: Ovih 10 simptoma otkriva da nešto nije u redu sa vašim bubrezima

Stil magazin 08.01.2019 15:24
Budite oprezni: Ovih 10 simptoma otkriva da nešto nije u redu sa vašim bubrezima


Bubrežne bolesti su često tihe i sporo razvijajuće, sve do poodmaklog stadija oštećenja bubrežne funkcije.U Srbiji hiljade ljudi boluje od dijagnostifikovane hronične bolesti bubrega zbog koje moraju da odlaze na dijalizu ili pak imaju transplantovani bubreg, ali pretpostavlja se da je broj ljudi kojima ta bolest preti i deset puta veći. Osim toga, naša zemlja je u vrhu po broju presađenih bubrega u svetu, što je svakako pohvalan podatak, ali i alarm koliko ta moderna bolest uzima maha.

Moderne životne navike koje podrazumevaju prekomeran unos soli, gaziranih pića, gojaznost kao i povišen krvni pritisak i šećerna bolest svakako su okidači bolesti, zajedno s genetskom predispozicijom, a česte upale koje mogu proći nedetektirano pogoršavaju problem.

Bez bubrega nije moguće živeti, jer oni upravljaju količinom vode u organizmu elektrolitskom sastavu i kiselošću telesnih tekućina, odnosno organizma. Preko nadzora nad količinom elektrolita (posebno natrijuma) i telesne vode te regulacijom napetosti krvnih žila bubrezi služe kao ključni organ za regulaciju arterijskog pritiska. Osim toga, bubrezi služe i u nadzoru nad metabolizmom vitamina D koji je važan za pravilno održavanje građe kostiju, a pomoću hormona eritropoetina, koji se stvara u bubrezima, nadziru i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, eritrocita. Bubrežne bolesti su često tihe i sporo razvijajuće, sve do poodmaklog stadijuma oštećenja bubrežne funkcije. 

Ovih 10 simptoma najčešći su pokazatelji postojanja problema, a ako primećujete tri ili više znakova kod sebe, svakako posetite lekara:

Poteškoće i bol pri mokrenju - budući da su urinarne infekcije čest uzrok bolesti bubrega. Ako se javljaju često, znak su za brigu.

Krv u urinu - ovo je čest simptom upale, ali i ozbiljnije bolesti bubrega.

Oticanje - kako bubrezi uklanjaju višak vode iz organizma, pri smanjenju njihove funkcije. Najčešće je na gležnjevima, rukama, stopalima i u licu.

Tamni podočnjaci - još jedan pokazatelj poremećaja u izbacivanju vode i toksina iz tela.

Svrbež kože i osip - kod smanjene funkcije bubrega, toksini se gomilaju u krvi što uzrokuje kožne simptome.

Metalni ukus u ustima i kiseli zadah - ako su bubrezi oštećeni, tada se podiže nivo mokraćne kiseline u krvi. Ona se u pljuvačci razgrađuje na amonijak.

Mučnina i povraćanje - toksini deluju i na probavni trakt, a često ih prati gubitak apetita kao mršavljenje kao znak bolesti.

Osećaj hladnoće - jedna od posledica bolesti bubrega jeste anemija te smanjena cirkulacija, koja uzrokuje osećaj hladnoće i trnce.

Zadihanost i umor - najčešći uzrok je anemija i oticanje pluća, zbog čega je u krvi sve manje kiseonika.

Ponavljajuća bol u leđima - U nekim slučajevima je bol manje, a u drugima više izražena. Svakako treba posetiti lekara ako se ponavlja bol u donjem delu leđa i sa strane. IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak