Srbi iz Džeksona i ovog Božića svetska tema

Blic 08.01.2019 12:53
Srbi iz Džeksona i ovog Božića svetska tema


Srba možda ima u svim zemljama sveta, ali oni iz Džeksona u Kaliforniji stekli su planetarnu slavu kada je njihov način proslavljanja Božića po Julijanskom kalendaru odjeknuo u medijima bukvalno poput metka.Ove godine, ako je sudeći po fotografijama sa društvenih mreža Srbima u Džeksonu pridružio se i naš slavni košarkaš Vlade Divac.

Naime, nakon službe narod se upušta u svojevrsnu vatrenu proslavu u okviru koje organizuju pucanje iz vatrenog oružja. U pitanju je dugogodišnja tradicija, koja je pre osam godina bila u fokusu svetskih medija, nakon što su objavljeni snimci iz centra Džeksona na kojima se vidi veliki broj muškaraca obučenih u odela koji pucaju u vazduh iz lovačkih pušaka, proslavljajući Božić.

Tom prilikom prikazani su ljudi koji se grle i čestitaju jedni drugima praznik, automobili "terenci" okićeni srpskim i američkim zastavama, ali i veliki broj sačmara, pištolja i drugog vatrenog oružja čiji su pucnji parali vazduh. Ovakva tradicija pucanja u vazduh dugo je čuvana, a oružje je po pravilu punjeno ćorcima i sve se obavlja uz dozvolu i policijsku pratnju.

Dakle, može se reći da Srbi iz Džeksona u Kaliforniji svake godine na Božić pune medijske naslove širom sveta. Oni ni večeras nisu izneverili očekivanja, ali i pored najslavnije tradicije oni poštuju i čuvaju zaista mnogo srpskih običaja. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak