Crnogorci lansirali svoju kripto - valutu

B92 08.01.2019 12:18
Crnogorci lansirali svoju kripto - valutu


Nemac crnogorskog porekla Aleksandar Kapisoda predstavio je u petak u Generalnom konzulatu u Frankfurtu crnogorski novac perper kao digitalnu valutu.Kapisoda, koji je inženjer internet komunikacija i naučnik u oblasti digitalne tehnologije u jednoj nemačkoj farmaceutskoj kompaniji, odlučio je da “vaskrsne novac Kraljevine Crne Gore u obliku primerenom 21. veku”, te da svoju intelektualnu svojinu pokloni našoj državi, pišu regionalni mediji.

Ovaj projekat je posvetio stogodišnjici Božićnog ustanka, saopšteno je iz Saveta za saradnju sa dijasporom. Kapisodin projekat – digitalna valuta perpera, kako je navedeno, ekvivalentna je bitkoinu, odnosno sredstvu plaćanja onlajn.

“Želja Kapisode je da kripto perper nameni transakcijama iz dijaspore, kojima se finansiraju humanitarne akcije i društveni projekti koji bi koristili narodu Crne Gore. Ne isključuje, ukoliko valutu prihvati veći broj korisnika, da se koristi i za poslovne transakcije prilikom direktnih investicija u privredu Crne Gore”, naglasili su iz Saveta, prenosi CDM. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak