Zbog minusa u 'crvenom', upozorenje na ledenu kišu i sneg

B92 08.01.2019 12:05
Zbog minusa u 'crvenom', upozorenje na ledenu kišu i sneg


U celoj Srbiji noćas je bilo izuzetno hladno sa temperaturama koje su bile i do minus 18 stepeni. U centru Beograda u nekim delovima zbog kvara nema grejanja.RHMZ je izdao upozorenje na svom sajtu u kojem se navodi da se danas pre podne na severu, a uveče i u toku noći, kao i sutra ujutro na severu i zapadu Srbije očekuje lokalna pojava kiše koja se može lediti na tlu.

Upozoreno je i da se u sredu i četvrtak na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije očekuje obilan sneg i značajno povećanje visine snežnog pokrivača.

Usled niskih temperatura i snežnih padavine aktiviran je meteoalarm.

Crveni meteoalarm je na snazi za područje Pomoravlja, Šumadije, zapadne i jugozapadne Srbije.

Kada se "upali" crveni meteoalarm to znači da je vreme vrlo opasno jer su prognozirane veoma opasne vremenske prilike koje izazivaju veliku materijalnu štetu i opasne su za bezbednost ljudi i životinja. Tada se stanovništvu preporučuje da se redovno obaveštava o prognozama i uputstvima stručnjaka.

Narandžasti meteoalarm je aktivan za područja Beograd, Srem, Banat, Bačka, Kosovo i Metohija i jugoistočna Srbija, dok je žuti na snazi u istočnoj Srbiji.

Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Žuti meteo-alarm znači potencijalno opasno vreme. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima i ne preduzimati nepotrebne rizike.

Izgledi vremena u Srbiji za sedam dana, do 15. januara: Pretežno oblačno i hladno, povremeno sa snegom. Obilnije padavine ocekuju se u sredu i cetvrtak, 09. i 10. januara na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije, uz značajno povećanje visine snežnog pokrivača. Mešovite padavine, kiša i sneg, uz lokalnu pojavu poledice moguće su na severu Srbije u sredu ujutro i pre podne, a za dane vikenda i početkom naredne sedmice, od 12. do 15. januara, ponegde i u ostalim krajevima nižim od 500 metara.

Svi putevi u Zlatiborskom okrugu su prohodni i kolovozi su očišćeni od snega.

Vozačima se preporučuje oprez zbog leda, jer je na Zlatiboru jutros temperature bila -15 stepeni, a u Užicu -10 stepeni, a so na tim temperaturama ne reaguje, izjavio je za Tanjug direktor Puteva Užice Leka Korićanac.

“Najviše problema bilo je u Debelom brdu gde je angažovana sva mehanizacija. Put je prohodan, a ekipe dežuraju na toj deonici", kaže Korićanac.

Inače na području cele zapadne Srbije na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila, a zimska oprema je neophodna na svim pravcima u Zlatiborskom okrugu.

Iz AMSS-a upozoravaju vozače da ne kreću na put bez preke potrebe na podučju Ivanjice, Sjenice i Nove Varoši dok se vremenske prilike ne poboljšaju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak