Božić, najradosniji hrišćanski praznik

Žena 07.01.2019 11:39
Božić, najradosniji hrišćanski praznik


Pravoslavni vernici prema julijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik koji prati niz lepih običaja i porodična okupljanja.Božić praznujemo u slavu dana rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg, a ovo je praznik rađanja novog života i svi običaji vezani za njega za cilj imaju da se sačuva i uveća porodica, ali i imanje domaćina.

Pre svega, u kuću unosimo Badnjak, odnosno božićno drvo koje simoblizuje sreću, zdravlje i napredak. Uz drvo se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna. Obavezno je i unošenje slame jer se na taj način prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.

Još jedna nezaobilazna stvar na Božić jeste česnica oko koje se porodica okupi i okreće je u smeru kretanja Sunca.

Prvi gost na Božić, položajnik, obavezno mora da bude darovan jer on simbolizuje božanstvo.

Pored ovih dobro poznatih običaja, za Božić se vezuje i dosta sujeverja koje narod i danas uglavnom poštuje.

Ukorenjeno je verovanje da sve dugove i pozajmice obavezno valja vratiti na Badnji dan, a na Božić nikako ne treba pozajmljivati stvari jer će u suprotnom stvari samo izlaziti iz kuće.

Na Badnji dan i Božić, veruju ljudi, valja raditi one stvari koje su nam zadavale probleme tokom godine, kako bismo ih u narednoj lakše savladali. Jedno od najstarijih sujeverja kaže da treba uraditi nešto malo 7. januara iako je praznik, jer to znači da će biti posla i u narednoj godini.

Jedno od najneobičnijih verovanja ukorenjeno je u okolini Niša, gde se svi ukućani istovremeno izuvaju pre jela, jer se veruje da će se zbog toga pilići istovremeno izleći, žene sa lakoćom poroditi, krave oteliti, a koze ojagnjiti.

Za Božić bi bilo dobro da kupite neku novu stvar, i to neki predmet za kuću koji ćete napuniti kovanicama, i tako, prema verovanju, porodici obezbediti finansijsko izobilje.

Od Božića pa sve do prve slave, koja je Sveti Stefan, ne treba čistiti kuću, a gostima je strogo zabranjeno da kucaju na vrata, jer će se u suprotnom ukućani čitave godine svađati.

I za kraj, najbitniji običaj od svih. Svaka jaka emocija na ovaj veliki praznik neka bude pozitivna. Volite se, grlite, smejte i oprostite svima ako su vam nešto učinili nažao! Hristos se rodi!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak