Badnje veče u Srbiji, paljenje badnjaka širom zemlje

Politika 06.01.2019 20:27
Badnje veče u Srbiji, paljenje badnjaka širom zemlje


Pravoslavni vernici slave Badnje veče, pripremajući se za Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Patrijarh srpski Irinej predvodio je osvećenje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save. Neka svetlost badnjaka obasja život, put naš, a to je put Hristov, poručio je patrijarh.Badnje veče večeras su ispred mnogih crkava i hramova dočekali brojni građani Srbije.

Tradicionalno paljenje badnjaka na Badnji dan organizovano je ispred Hrama Svetog Save na Vračaru. Paljenju badnjaka prisustvovao je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i brojni građani. Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

U prisustvu velikog broja vernika, patrijarh srpski Irinej osveštao je badnjak na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, nakon čega je obavljeno tradicionalno paljenje badnjaka.

Badnje veče u Srbiji, paljenje badnjaka širom zemlje

Paljenju badnjaka prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Patrijarh Irinej čestitao je praznik srpskom narodu i poželeo im, i onima u otadžbini, ali i onima u rasejanju, da im Bog daruje mir, slogu i ljubav.

„U naše domove danas će biti unet badnjak, to hrastovo drvo jako i snažno po svojoj prirodi, ali sa puno simbolike”, ukazao je Irinej i ispričao da ono simbolizuje život, rođenje Isusa Hrista, njegov ulazak u ovaj svet, u naše domove i srca, prenosi Tanjug.

„Ali i da badnjak uđe u sve naše ustanove, u naše naučne ustanove, prosvete ustanove, vojsku koja nas štiti i da sve ono što je naše bude osvetljeno svetlošću drveta života, odnosno svetlošću Hristovom”, rekao je Irinej.

Kaže da u današnje vreme ima mnogo nevolje i briga i poželeo da nas Bog sačuva svih nevolja, kao što nas je, navodi, čuvao kroz istoriju.

„Neka bog blagoslovi i naše Kosovo, taj naš sveti kraj, našu svetu zemlju, naš Jerusalim. Tamo gde su naše svetinje, tamo gde je stvarana naša istorija, gde je nikla naša kultura, tamo gde se podizala naša duhovnosti, tu našu otačku zemlju da nam Gospod sačuva i da ostane narodu našem, kome je uvek pripadala i bila njegova, da to bude danas i sutra”, poručio je Irinej.

On je poželeo srećan praznik uz najradosniji pozdrav „Mir božiji, Hristos se rodi”.

Irinej služi i svečano bdenje u kripti Hrama Svetog Save.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak