Suzavac i šok bombe na protestu 'žutih prsluka', dim iznad Muzeja Orsej

RTS 06.01.2019 15:28
Suzavac i šok bombe na protestu 'žutih prsluka', dim iznad Muzeja Orsej


Protesti "žutih prsluka" počeli su danas mirno u Parizu, ali se to promenilo kada su demonstranti gađali policiju, koja je postavila barikade na mostovima preko Sene. Zapalili su kante za đubre na Bulevaru Sen Žermen, a zapaljen je i restoran. Povređen jedan policajacPolicija je ispalila suzavac kako bi sprečila stotine demonstranata da pređu reku i stignu do zgrade parlamenta, prenosi Rojters.

AP dodaje da su francuske bezbednosne snage gađale i šok bombama učesnike prvog protesta ove godine.

Iznad Muzeja Orsej i kupole Francuske akademije nadvio se dim kada je policija, skoro nevidljiva na početku demonstracija, krenula na demonstrante, čim su oni skrenuli sa unapred dozvoljene rute.

Restoran na obali reke Sene je zapaljen, a jedan policajac je povređen kada ga je udario bicikl, koji je bačen sa ulice iznad obale reke.

Policijski brodovi patrolirali su rekom, dok su na Bulevaru Sen Žermen na levoj obali Sene zapaljeni motocikli i automobili.

Do čarki između policije i učesnika protesta došlo je i u Kanu, a hiljade ljudi okupilo se i u Bordu, Ruanu i Marseju, mada je broj okupljenih delovao daleko manji od onog kakav je viđen u prvim nedeljama protesta, prenosi Rojters.

Zvanični podaci o tome koliko se demonstranata okupilo širom Francuske ili u Parizu nisu objavljeni.

Televizija BFMTV javila je, pozivajući se na nekoliko policijskih izvora, da se broj učesnika protesta u Parizu sredinom popodneva procenjuje na oko 3.500.

Učesnici protesta marširali su danas Parizom i drugim gradovima u znak protesta protiv visokih troškova života i navodne ravnodušnosti predsednika Emanuela Makrona, čija je vlada ove nedelje zauzela čvršći stav prema demonstrantima.

Uprkos napetoj situaciji, nivo nasilja bio je daleko manji od onog kakav je viđen početkom decembra, kada je zapaljeno desetine automobila, opljačkane prodavnice u otmenim krajevima i naneta velika šteta Trijumfalnoj kapiji, navodi Rojters.

Dva meseca nakon što su demonstranti počeli da blokiraju puteve, zauzimaju naplatne rampe na putevima i organizuju ulične demonstracije koje su nekada postajale nasilne, "žuti prsluci" pokušali su da daju novi implus pokretu, koji je oslabio tokom praznika.

Potresena nemirima, Makronova vlada počela je novu godinu ofanzivom, označivši preostale demonstrante kao agitatore koji pokušavaju da zbace vladu.

Poznata ličnost iz pokreta "žutih prsluka", Erik Drue, zadržan je ove nedelje u pritvoru zbog navodnog organizovanja nelegalnih demonstracija.

Portparol francuske vlade Benžamin Grivo rekao je u petak da oni koji i dalje protestuju "žele pobunu", naveo je ranije AP.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak