Povišica zaustavlja odlazak medicinara

Novosti 06.01.2019 13:51
Povišica zaustavlja odlazak medicinara


Dok čekaju uvećane plate, radnicima u zdravstvu najavljuju još "deblje koverte". Sestre i lekari mogli bi da dobiju zarade veće za dodatnih 15 odsto. Najbolje sestre dobile bi posao čim završe školovanjeMEDICINSKIM sestrama i lekarima u Srbiji zarade bi, mimo povećanja od 12, odnosno 10 odsto, koje važi od ovog meseca, u toku godine dodatno mogle da “porastu” za od 5.950 do 12.724 dinara. Dopunskog povećanja od 15 odsto, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, biće ako rast BDP bude veći od tri odsto. Sa ovom novom povišicom, plata supspecijaliste, bez dežurstava, bila bi 820 evra.

To je još ispod nivoa zarada lekara u Sloveniji ili Hrvatskoj, i prilično daleko od optimističnog rumunskog scenarija, da osnovna plata lekara, bez dodataka, do 2020. godine dostigne 2.700 evra. Ali računa se da bi i za toliko popravljen standard medicinara u Srbiji smanjio njihov odliv u inostranstvo.

- O dodatnom povećanju ozbiljno se razmišlja kao jednoj od mera da se sačuva zdravstveni kadar - rečeno je, za “Novosti”, u Ministarstvu zdravlja. - Medicinske sestre nam odlaze u znatno većem broju nego lekari. Razmišlja se o još jednoj stimulativnoj meri, da najbolje medicinske sestre dobiju posao odmah po završetku srednje škole.

Sa najvećom povišicom u javnom sektoru, od 12 odsto, plata medicinske sestre u domu zdravlja za januar biće 39.726, a na opštim odeljenjima u bolnicama 41.360. Plata doktora opšte medicine od ovog meseca je 69.884, a supspecijaliste 84.828 dinara.

Povećanje od 10 odsto za lekare i 12 odsto za medicinske sestre ukalkulisano je u finansijski plan RFZO i trenutno nema prostora za novu povišicu. Od oko dve milijarde evra, koliko se u kasu RFZO godišnje slije od doprinosa za zdravstvo po stopi od 10,3 odsto, već se gotovo polovina troši na plate 102.000 zaposlenih u zdravstvu.

- Plan predsednika Vučića je da, ako rast BDP premaši tri odsto, predloži premijerki da se iz suficita opredeli dodatna suma za povećanje plata u zdravstvu - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Doktor Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, kaže, za “Novosti”, da je to dobra vest:

- Pored mogućnosti stručnog usavršavanja, kao i uslova rada, plata, svakako, predstavlja značajan faktor koji će motivisati kolege da nastave da rade u Srbiji. Ono na čemu LKS insistira je položaj lekara u našem društvu. To podrazumeva podizanje svesti građana o kvalitetu i predanosti rada naših kolega.

Po odlivu zdravstvenog kadra Srbija nije izuzetak. Sestre i lekari proporcionalno manje odlaze iz Srbije nego iz Hrvatske, Bugarske ili Rumunije. Predsednik Vučić rekao je da veruje da će prekretnica biti prosečna plata od 800 ili 900 evra, “kada će ljudi prestati da odlaze i početi da se vraćaju u Srbiju”. Čak 90 ili 95 odsto medicinskih radnika, smatra ministar zdravlja Zlatibor Lončar, neće napustiti Srbiju ako im plata bude povećana 15 ili 20 odsto.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak