Vučić: Da je do partije, već bih raspisao izbore

RTS 05.01.2019 15:04
Vučić: Da je do partije, već bih raspisao izbore


Još pre 15 dana bih raspisao izbore da su u pitanju partijski razlozi, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ističe da će ključni faktor kojim će se rukovoditi po tom pitanju biti državni, a ne partijski interesi."Od mnogo faktora će zavisiti. Redovni izbori su 2020. godine, ali svaki put kad postoji sumnja u legitimnost vlasti važno je da se ta sumnja otkloni", rekao je Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje novinara o tome da li će biti raspisani izbori i koji će faktori uticati na to.

"Mi imamo legitimnost, ali, ako neko sumnja i kaže da nas narod ne želi, spreman sam da to i proverim", rekao je srpski predsednik i lider SNS.

Naveo je i da su "svojevremeno Đilas i Pajtić vladali sa svega 6 do 10 odsto podrške u Beogradu i Vojvodini i da ih uopšte nije zanimala legitimnost".

"Pitanje legitmnosti je ključno. Nikad ne bih želeo da sedim u nekoj fotelji i da budem velika vlast a da za to nemam podršku većine naroda. Nikada neće svi biti za vas, ali ako nemate podršku većine ne treba tu da budete", istakao je predsednik.

Dodao je da će ključni faktori koji će uticati na odluku o raspisivanju izbora biti oni koji se tiču države.

"Rukovodiću se državnim, a ne partijskim razlozima, a da su u pitanju partijski razlozi još pre 15 dana bih raspisao izbore, ali moje je da brinem o Srbiji. Pred nama su važni razgovori, ako ih bude, ako budu ukinute takse u Prištini", rekao je Vučić.

Prvo ukdanje taksi, pa dijalog

Nema dijaloga dok Priština ne ukine takse, ponovio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najava pojedinih evropskih zvaničnika da će dijalog biti nastavljen i bez ukidanja taksi.

"Da damo 20 metara prednosti, a da trčimo na sto metara, to nećemo", rekao je Vučić na pitanje novinara.

Objasnio je da ne vidi kako je moguće razgovarati o nečemu što je od istorijskog značaja, kao što je kosovsko pitanje, a u okolnostima u kojima su prekršene sve norme međunarodnog prava, građanske slobode, protok robe i usluga - što je Priština učinila uvođenjem taksi.

Vučić je ukazao na to da bi evropski zvaničnici mogli da obave svoj deo posla.

"Neka nateraju Prištinu da ukine takse. Kada to urade, mi smo za dijalog spremni", istakao je Vučić.

O poseti Vilanda Jašarijevom grobu

Predsednik je rekao i da ne čudi poseta potpredsednika Evropskog parlamenta i člana CDU Angele Merkel, Rajnera Vilanda, grobu osnivača tzv. OVK Adema Jašarija u Prekazu, osim što, ističe, nije lepo govoriti o prijateljstvu sa Srbijom, a praviti takve gestove.

Kako je dodao, neće i ne može da vređa Vilanda, niti bilo koga, ali su slični gestovi nama za nauk da vidimo kako nas doživljavaju Nemci, Amerikanci, Francuzi, Englezi, Italijani... i svi koji su priznali Kosovo.

Podsetio je na poznat stav zvanične Nemačke, od kojeg oni, kaže, neće odustati, jer su pomagali te snage 1998. i 1999. godine.

"Ali, šta da radite. Oni su velika sila, mi smo mala zemlja i ostaje nam da čuvamo ponos i dostojanstvo i kažemo da nismo oduševljeni", rekao je Vučić.

O protestima u Beogradu, Banjaluci i Kosovskoj Mitrovici

Na pitanje kako to da proteste Srba u Kosovskoj Mitrovici, na kojima se okupljalo i do 10.000 ljudi, inostrani mediji ne prenose, a svi prenose proteste u Beogradu i Banjaluci, Vučić je rekao: "Izgleda da su za ove ovde mnogo zainteresovaniji".

"Ja se dičim činjeniciom da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, koja odluke donosi u svom, a ne u interesu javnih servisa pojedinih stranih zemelja", rekao je Vučić.

Dodao je da ga ne sekiraju ti prenosi u stranim medijima, jer mogu samo da pošalju sliku demokratije, pošto na protestima u našoj zemlji "nema batinanja".

"Kod nas ne možete da vidite slike iz njihovih zemalja, kada policija interveniše, ne vidite polomljene glave, šmrkove, vodene topove...", primetio je predsednik.

Istakao je da u Srbiji važi - šetajte slobodno, samo nemojte ništa da polupate i srušite i nemojte da bijete i pokazujete silu nad ženema.

"To država neće da dozvoli, sve drugo... šetajte, ako vam je volja", ponovio je Vučić.

Dodao je i da bi sa građanima koji protestuju u Beogradu izašao da razgovara uvek, ali da "neće da vidi" Đilasa, Jeremića...

"Nema kanabeta za njih, sa lopovima ne pregovaram ni o čemu. To sam rekao prvi dan i to se neće promeniti. Moja čvrstina je za njih nesalomiva stena i to moraju da imaju u vidu", zaključio je Vučić.

"Orden Aleksandar Nevski bio bi velika čast"

Vučić je rekao i da nema potvrdu da će dobiti orden Aleksandar Nevski i da je to nešto o čemu odlučuje predsednik Rusije, ali da bi za njega to bila velika čast.

Na pitanje novinara da li će dobiti taj orden ili je to samo priča ruskih medija, Vučić kaže: "Ja sam to čuo u više neformalnom razgoru sa nekim ruskim zvaničnicima, ali nisam dobio potvrdu".

Kako je naveo, to je najviši orden ruske države, koji poslednjih 100 godina nije dobio nijedan Srbin, a pre toga dobilo ga je samo šest Srba, među njima: Nikola Pašić, Aleksandar Karađorđević kao regent, Karađorđe...


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak