Danas je Tucindan

Blic 05.01.2019 11:17
Danas je Tucindan


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Tucindan, praznik pred Badnji dan uz koji se vezuje mnogo običaja. Pre svega, tog dana se kolje ili priprema pečenica, odnosno pečenje za Božić.Danas, dva dana pred Božić, obeležava se drevni praznik Tucindan, a ovo su običaji koji ga prate.

Tucindan je dobio ime po starom običaju da se danas prase ili jagnje koje će se jesti za Božić tuklo krupicama soli ili ušicama od sekire dok se ne ošamuti, a potom se ubijalo. S druge strane, deca su se takođe veoma radovala današnjem prazniku jer je strogo zabranjeno udariti ih danas.

Ukoliko, kaže verovanje, danas udarite decu, ona će u cele godine biti nevaljala, a izaći će im i čir na svakom mestu gde danas budu udarena. Ako su mališani danas ipak dobili neku ćušku, stvar se može popraviti - onaj koji je danas udaren treba da kaže

"Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri."

Danas je, prema običajima, i dan kada domaćice sređivanjem kuće i pripremom namirnica za Božić. Ne valja se na današnji praznik ništa dati iz kuće jer će onda cele godine stvari samo "izlaziti" iz doma.

Danas takođe obavezno vratite sve dugove i izmirite sve račune, jer ćete u suprotnom biti dužni sve do narednog Božića!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak