Povratak Nensi Pelosi, teškoće za Trampa

Politika 04.01.2019 18:32
Povratak Nensi Pelosi, teškoće za Trampa


Demokrata Nensi Pelozi je izabrana za predsedavajuću donjeg doma američkog Kongresa, što je ocenjeno kao istorijski povratak političarke koja je već obavljala tu funkciju.Posle osam godina Nensi Pelosi (78) ponovo je na vrhu, a njen povratak je priča o političkom opstanku 

Izbor za predsedavajuću Donjeg doma američkog Kongresa učinio je Nensi Pelosi ne samo trećom najmoćnijom osobom američke politike, već i liderkom opozicije predsedniku Donaldu Trampu.

Nakon što su republikanci dve godine kontrolisali Belu kuću i oba doma Kongresa, demokrate od četvrtka kontrolišu Predstavnički dom, dok Republikanska stranka i dalje ima većinu u Senatu.

A, posle osam godina Nensi Pelosi (78) ponovo je na vrhu, a njen povratak je priča o političkom opstanku, piše Bi-Bi-Si.

Demokratska kongresmenka iz Kalifornije 2007. godine postala je prva žena na čelu Predstavničkog doma, ali to je bilo kratkog daha.

Ovog puta, međutim, nalazi se na čelu pobunjene Demokratske partije sa odgovornošću za iniciranje novih zakona u donjem domu Kongresa, ali i novih istraga o predsedniku Trampu.

Naime, Predstavnički dom glasa za nacrte zakona Bele kuće, a demokratska većina na čelu sa Pelosi može da blokira republikanske predloge.

„Nemamo iluzije da će naš posao biti lak. Niti da ćemo se slagati. Ali moramo se obavezati da poštujemo jedni druge i da poštujemo istinu”, rekla je ona juče nakon polaganja zakletve.

Sada, međutim, povratkom u stolicu predsedavajuće jednog doma Kongresa, Pelosi ponovo postaje najuticajnija žena u američkoj politici. I to, uprkos tome što su je više puta otpisivali.

Iako nije daleko od 80. rođendana, Pelosi važi za neumornu osobu, ustaje u pola šest svakog jutra i radi do kasno u noć. Retko ide na odmor, navodi Bi-Bi-Si.

Verovatno je takvim zalaganjem uspela da prikupi čak 680 miliona dolara za svoje demokrate u periodu od 2002. do 2018. godine, prenosi Tanjug.

Autorka njene biografije, novinarka Elen Pović kaže da javni nastupi i obraćanje nikad nije bila njena jača strana, već da su to oduvek bile „insajderske, koalicione i organizacione igre”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak