Sajber napad: Hakeri udarili na nemačke političare, meta i Angela Merkel

Politika 04.01.2019 17:26
Sajber napad: Hakeri udarili na nemačke političare, meta i Angela Merkel


Kancelarka Angela Merkel i više stotina nemačkih zvaničnika i javnih ličnosti pogođeno je 'ozbiljnim sajber napadom'Nepoznati hakeri ukrali su milione podataka nemačkih političara, novinara i poznatih ličnosti, prenosi nemački dnevnik „Bild” ističući da je ovo možda najveći hakerski napad u dosadašnjoj istoriji Nemačke.

Više hiljada podataka sa delimično ličnim informacijama objavljeno je preko interneta, a za sada je nejasno ko je ukrao te podatke.

Jasno je jedino da je napad prekinut krajem oktobra, ali niko ne zna kada je započeo.

Hakerskim napadom pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka, izuzev desničarske „AfD”, čiji podaci za sada nisu objavljeni.

Među „žrtvama” napada je i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, ali i poznati umetnici i novinari, pre svega javnog servisa ARD i ZDF.

Samo u ARD-u je najmanje 33 novinara bilo pogođeno hakerskim napadom.

Savezna služba za zaštitu ustavnosti (BfV) od sinoć pokrenulo je istragu u ovom slučaju, i razmenjuje s tim u vezi informacije sa stranim obaveštajnim službama kako bi se ušlo u trag poreklu hakerskog napada, prenosi Tanjug.

Nemački mediji spekulišu da iza napada mogu stajati države kao što su Rusija i Kina, jer navodno Moskva već godinama sprovodi masivne hakerske napade na Nemačku, a ne može se isključiti ni saradnja sa nemačkim desničarskim ekstremističkim grupacijama.

Što se stranaka tiče najteže pogođena je vladajuća koalicija CDU i CSU, o 405 političara tih stranaka objavljeni su lični podaci.

Kod SPD-a hakeri su objavili podatke 294 političara, kod Zelenih 105, Levice najmanje 82, i kod FDP-a 28.

Kod Zelenih posebno je bio pogođen šef stranke Robert Habek, pošto su hakeri objavili i značajne izvode digitalne komunikacije sa porodicom, ali se i prepiska bivšeg šefa SPD-a Zigmara Gabrijela mogla naći na mreži. 

Prva istraga je pokazala da su hakeri najverovatnije „upali” u računare preko programa za pisanje mejlova „Outluk”.

Nakon što su uspeli da ukradu lozinke najmanje 30 političara, došli su do drugih preko mreža i naloga na socijalnim mrežama kao što su tviter i fejsbuk.

I kancelarka žrtva

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se među „žrtvama” masovnog hakerskog napada na Nemačku.

Ministarka pravosuđa Katarina Barlej rekla je da se radi o „teškom napadu”.

„Počinioci žele da uruše poverenje u našu demokratiju i institucije”, kazala je ona.

Što se kancelarke Merkel tiče, objavljeni su jedan broj faksa, jedna mejl adresa i više pisama kancelarki i koje je šefica vlade slala. 

Nisu ukradeni škakljivi podaci

Nemačka vlada proglasila je danas „sajber alarm” zbog masovnog hakerskog napada na nemačke političare i poznate ličnosti, među kojima su i predsednik Frank Valter Štajnmajer i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Savezna služba za bezbednost informacione tehnologije (BSI), Savezna služba za zaštitu ustavnosti, Savezna kriminalistička služba i obaveštajna služba su započele istragu.

Na konferenciji za štampu portparolka nemačke kancelarke Martina Fic, na pitanje koliko je šefica vlade pogođena hakerskim napadom, prenela je da nisu ukradeni nikakvi škakljivi podaci.

Istovremeno je kazala da bi se mogao pojaviti i falsifikovan materijal među informacijama koje objavljuju hakeri.

Vlada, kako je podvukla, ovaj napad posmatra sa velikom zabrinutošću, prenosi Tanjug.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuje da se još ne zna kako su hakeri dospeli do podataka, dodajući da se radi o relativno aktuelnim i starijim paketima podataka.

Ne isključuje se ni mogućnost da je neko ko je imao pristup podacima, iste postavio na mrežu.

Za sada je jedino jasno da krađa podataka nije izvršena preko vladine mreže, te da je moguće da je išao preko mreže Bundestaga.

Ministarstvo naglašava da je koordinaciju u istrazi ovog slučaja preuzeo Centar za sajber odbranu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak