Google prebacio gotovo 20 milijardi evra u bermudski poreski raj

N1info 04.01.2019 16:35
Google prebacio gotovo 20 milijardi evra u bermudski poreski raj


Kompanija Gugl je 2017. godine na Bermude prebacila 19,9 milijardi evra kako bi smanjila poreske obaveze u inostranstvu.Google je 2017. godine preko holandske podružnice na Bermude prebacio 19,9 milijardi evra u sklopu aranžmana koji mu omogućuje da smanji poreske obaveze u inostranstvu, stoji u dokumentima predatim Holandskoj privrednoj komori.

Iznos je kanalisan preko kompanije Google Netherlands Hodings BV, a veći je za oko četiri milijarde evra nego u 2016. godini, pokazuju dokumenti predati 21. decembra.

Pritom je Google Netherlands Holdings BV u Holandiji tokom 2017. platio 3,4 miliona evra poreza, na osnovu bruto dobiti od 13,6 miliona evra, pokazuju podaci.

Google koristi holandsku podružnicu za prebacivanje prihoda od autorskih prava, ostvarenih izvan SAD-a, u Google Ireland Holdings, podružnicu sa sedištem na Bermudima, gde kompanije uopštee ne plaćaju porez na dobit.

Zahvaljujući tom poreskom manevru, poznatijem pod nazivom "dvostruki irsko-holandski sendvič", Google nije obavezan da plaća porez na te prihode u SAD-u i u Evropi, pri čemu oni čine većinu njegove zarade u inostranstvu.

Tako vlasnik kompanije Google, Alphabet, već više od deset godina plaća porez na dobit ostvarenu izvan matičnih SAD po efektivnim jednocifrenim stopama, otprilike tri četvrtine nižim nego u zemljama u kojima ih  je ostvario.

Irska je 2014. odlučila postupno da ugasi takve poreske aranžmane zbog pritiska Evropske unije i SAD-a.

"Podmirujemo sve poreske obaveze i poštujemo poreske zakone u svim zemljama širom sveta u kojima poslujemo", poručuju iz Google-a.

"Poput ostalih multinacionalnih kompanija, i Google plaća veliku većinu poreza na dobit u matičnoj zemlji. U proteklih deset godina plaćali smo globalni porez po efektivnoj stopi od 26 posto", tvrde.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak