Dvanaest romana u užem izboru za NIN-ovu nagradu

RTV 04.01.2019 15:07
Dvanaest romana u užem izboru za NIN-ovu nagradu


Romani 12 autora našli su se u užem izboru za NIN-ovu nagradu za 2018. godinu, a sedmoro od njih već je bilo proteklih godina u različitim krugovima za to književno priznanje, preneo je danas SEEcult.org.U užem izboru su tri autorke prvih romana, a tu je i literarno delo reditelja Gorana Markovića, dok raniji dobitnici Vladimir Arsenijević i Milisav Savić nisu prošli.

Uži izbor za NIN-ovu nagradu čine romani "Posle potere" Zorana Ćirića (Publisher), dobitnika NIN-ove nagrade 2001. za roman "Hobo", zatim "Prekasno" Branke Krilović (Geopoetika), "Uhvati zeca" Lane Bastašić (Kontrast), "Deseti život" Saše Savanović (Kontrast), "Zabluda Svetog Sebastijhana" Vladimira Tabaševića (Laguna), "Beogradski trio" Gorana Markovića (Laguna) i "Neživoti i isključenja" Milana Kovačevića (Treći trg / Srebrno drvo), objavljeno je u novom broju NIN.

Žiri za NIN-ovu nagradu, koji je primio rekordan 201 naslov na čitanje, uvrstio je bio u širi izbor 31 roman.

Članovi žirija Tamara Krstić, Marjan Čakarević, Branko Kukić, Ivan Milenković i Zoran Paunović saopštiće 14. januara oko podneva ko je 65. dobitnik NIN-ove nagrade.

Prošle godine NIN-ova nagrada za najbolji roman dodeljena je Dejanu Atanackoviću za "Luzitaniju", u izdanju Besne kobile, što je bio prvi trijumf jedne manje izdavačke kuće posle nekoliko uzastopnih godina u kojima je dominirala Laguna, kao izdavač romana Gorana Gocića, Filipa Davida, Dragana Velikića i Ivane Dimić.

Žiri je prethodno odabrao 33 romana u širi izbor, pročitavši čak 179 knjiga koje je dobio iz još jedne hiperproduktivne godine.

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine, a do raspada Jugoslavije dodeljivana je piscima sa celog prostora bivše države.

Prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za "Korene", a nagrađen je i 1961. godine za "Deobe". Dvostruki dobitnici su i Dragan Velikić (Ruski prozor, 2007; Islednik, 2015) i Živojin Pavlović (Zid smrti, 1985; Lapot, 1992), a jedini trostruki dobitnik je Oskar Davičo (Beton i svici, 1956; Gladi, 1963. i Tajne, 1964).

Pokrovitelji NIN-ove nagrade za 2018. godinu su Sberbank, GO Stari grad, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje žele da ostanu anonimne, preneo je SEEcult.org.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak