Stotine hiljada nemačkih vlasnika vozila u kolektivnoj tužbi protiv Volkswagena

N1info 03.01.2019 20:51
Stotine hiljada nemačkih vlasnika vozila u kolektivnoj tužbi protiv Volkswagena


Oko 372.000 nemačkih vlasnika vozila marke Volkswagen (VW), opremljenih uređajem koji je prikazivao netačne podatke o emisiji štetnih gasova, priključilo se kolektivnoj tužbi protiv nemačkog automobilskog diva, pokazuju službeni podaci.Stotine hiljada građana uključilo se u pokretanje zajedničkog sudskog spora protiv VW u periodu od kraja novembra 2018. do 2. januara 2019, kazala je portparolka nemačkog Ministarstva pravosuđa za agenciju AFP.

Spor je 1. novembra 2018. pokrenulo udruženje nemačkih potrošača VZBV i to pred sudom u nemačkom gradu Brunsviku, svega nekoliko kilometara udaljenom od sedišta VW u Volfsburgu.

Premda se vlasnici mogu upisati u registar tužilaca do dana uoči početka prvog saslušanja, koje se planira za drugu polovinu ove godine, VZBV ih je pozvao da se prijave pre 31. decembra 2018. kako bi se izbegla mogućnost zastarivanja.

VW je 2015. priznao da je manipulisao softverom ugrađenim u 11 miliona dizel vozila širom sveta kako bi u proveri emisije štetnih gasova pokazivao manje zagađenje nego u stvarnoj vožnji.

Dosad je ta afera, popularno nazvana "dizelgate", koštala VW više od 28 milijardi evra (32 milijarde dolara) u vidu kazni, povlačenja vozila i odšteta.

Najveći finansijski teret VW je podneo u SAD gde je otkupio gotovo 500.000 vozila od klijenata i isplatio kompenzaciju u iznosu do 10.000 dolara po vozilu.

U Nemačkoj su dosad platili dve kazne u ukupnom iznosu od samo 1,8 milijardi evra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak