Bez dogovora u Beloj kući, Tramp ne odustaje od sredstava za zid

N1info 03.01.2019 20:45
Bez dogovora u Beloj kući, Tramp ne odustaje od sredstava za zid


Predsednik SAD Donald Tramp i kongresni lideri na sastanku u Beloj kući nisu postigli nikakav dogovor o okončanju delimične blokade vlade koja traje već 12 dana, prenosi Glas Amerike, dodajući da Tramp ne odustaje od zahteva da se u predlogu zakona nađe pet milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici, čemu se demokrate protiveOčekuje se da kongresni lideri sutra ponovo dođu u Belu kuću na nastavak razgovora, što je nagoveštaj da bi vlada mogla da ostane blokirana i tokom vikenda. 

Bela kuća je u sredu popodne organizovala sastanak u pokušaju da ubedi demokrate da je finansiranje zida hitno bezbednosno pitanje. Umesto toga, demokratski lideri prekinuli su prezentaciju sekretarke za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen i probali da izvrše pritisak na Trampa da prihvati njihovu ponudu, ali bez uspeha, navodi VOA. 

"To jednostavno nije bila kredibilna prezentacija", rekao je senator Dik Durbin i dodao da su lider manine u Senatu Čak Šumer i Nensi Pelosi, koja bi danas trebalo da bude izabrana za predsedavajuću Predstavničkog doma, insistirali da se razgovor usmeri na otvaranje vlade. 

Pelosi je izjavila da će Predstavnički dom kako je i planirano, već danas kada demokrate preuzmu kontrolu od Trampovih republikanaca, održati glasanje o zakonskom predlogu kojim bi se okončala blokada vlade, bez izdvajanja novca za zid, koji traži predsednik SAD. 

"Tražimo od predsednika da otvori vladu", rekla je Pelosi ispred Bele kuće posle sastanka s Trampom.

Lider senatske većine Mič Mekonel rekao je međutim da taj dom Kongresa neće glasati o tom predlogu zakona, nazivajući ga "političkom predstavom" i "potpuno neprihvatljivom polaznom tačkom". 

Demokrate žele da obezbede sredstva za najveći deo vlade do septembra, ali da dozvole da se još mesec dana pregovara o finansiranju zida, tako što će samo delimično finansirati Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, koji je zadužen za zid. Šumer je izjavio da je Tramp priznao da bi republikanci izgubili adut u pregovorima, ako bi dozvolili da ostatak vlade bude finansiran.

Tramp je u sredu uveče na Tviteru nazvao sastanak "važnim" i rekao da će nastaviti da pregovara sa demokratama "da se usvoji zakon koji štiti američke granice, podržava agente i službenike na terenu, i održava Ameriku bezbednom" i to "koliko god bude trebalo".

Trampov zahtev za pet milijardi dolara za finansiranje zida duž američko meksičke granice izazvao je delimičnu blokadu valde zbog koje skoro četvrtina vlade i 800 federalnih službenika ne rade.

Pre sastanka sa zakonodavcima, Tramp je rekao da će vlada biti zatvorena "koliko god bude potrebno", dok vrši pritisak da dobije sredstva za zid, u sklopu bilo kog zakonskog predloga da se ponovo otvore agencije, koje su prestale da rade kada im je 22. decembra nestalo sredstava. 

"Moglo bi da potraje dugo", rekao je Tramp novinarima tokom sastanka kabineta, "ili da se završi brzo".

Pelosi je istakla da je zakonska mera, koja će biti predstavljena u Predstavničkom domu, prethodno dobila podršku u Senatu, koji će i dalje biti pod republikanskom kontrolom. Međutim, Mekonel je prethodno najavio da senatski republikanci neće usvojiti nijednu budžetsku meru koju Tramp ne podržava. 

Tramp je na sastanku kabineta bez dokaza tvrdio da Meksiko već plaća zid, kroz novi trgovinski sporazum i da je veliki deo zida već izgrađen."Zidovi funkcionišu", rekao je Tramp na sastanku kabineta. Tramp je potom, bez navođenja detalja, izjavio da 30-35 miliona ljudi u SAD boravi nelegalno. 

"Naša južna granica je bušna kao sito", rekao je predsednik SAD i dodao:"Potrebne su nam barijere". 

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen, koja je javila putem video linka, rekla je predsedniku i drugim članovima kabineta da "lažne porodice" ulaze u SAD u pokušaju da ostanu u zemlji. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak