Деца из дијаспоре у Сремским Карловцима

Дневник 03.01.2019 17:31
Деца из дијаспоре у Сремским Карловцима


Учесници овогодишњег Зимског образовног кампа, који у Сремским Карловцима за српску децу из дијаспоре организује Креативни клуб 'Едуко', имали су прилику ових дана да посете једну стару грађанску кућу и упознају део обичаја који се негују за Божић.Домаћин групи деце из иностранства била је Јасна Атанацковић, потомак старе карловачке породице Маширевић у чијој кући се на сваком кораку осећа дух некадашњих времена.     

Обилазак куће Маширевића отпочео је од породичне библиотеке која поседује раритетне примерке књига, од којих им је неке Јасна Атанацковић и показала. У овој кући малишани су могли да виде и делове намештаја из прошлих векова, старе фотографије и из приче домаћице стекну слику о томе како се накада живело у Карловцима. Од Јасне деца су сазнала шта је то и како се у њеној породици прави божићни колач. Чак су заједно са њом испекли један и појели у Еколошком центру „Радуловачки” где су смештени од 22. децембра.

У овогодишњем кампу учествовало је 15 деце из Намачке и Швајцарске и 10 карловачких основаца. Током кампа који се завршава данас они су учествовали у радионицама српског језика, историје и традиције, обишли неке фрушкогорске манастире и Нови Сад. Камп су подржали Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и националне мањине, општина Сремски Карловци и Српска православна црква.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak