10 razloga zbog kojih želimo da posetimo Švajcarsku

Elle 03.01.2019 15:04
10 razloga zbog kojih želimo da posetimo Švajcarsku


Švajcarska se može učiniti relativno malom u poređenju s drugim evropskim zemljama, ali to sigurno ne znači da ima manje sadržaja.Umesto toga, izdvojila se od ostatka Evrope – njenim fascinantnim krajolicima, mirnim okruženjem i kosmopolitskim gradovima.

Ova alpska zemlja uspela je da postane prava turistička meka koja istovremeno nije preterano komercijalizovana.

Sigurna je, čista, lako se možete kretati javnim prevozom i nema jezičnih barijera. Osim švajcarskih satova, slastica, krajolika i udobnosti, donosimo deset razloga koji su samo mali deo cele palete lepih prizora i osećaja koje može ponuditi Švajcarska.

Alpi i prekrasan krajolik

Švajcarska ima neke od najneverovatnijih krajolika u Evropi, zahvaljujući veličanstvenim švajcarskim Alpima. Čak i ako ne skijate ili ne planirate planinarenje u Alpama, samo gledanje u njih je dovoljno. Verovatno najpoznatije mjesto švajcarskih Alpi je Matterhorn – nazvan je najfotografisanjom planinom na svetu.

Uzdiže se preko granice između Švajcarske i Italije. Tu je smešten i slikoviti i luksuzni grad Zermattu. Za one koji nisu iskusni penjači, tu je Klein Matterhorn ili mala Matterhorn, do koje se može doći uspinjačom. Gde god završite u ovoj divnoj zemlji, verovatno ćete imati pogled na nešto fascinantno, bilo da se radi o talasastim brežuljcima, poljima za ispašu ili planinskim vrhovima prekrivenima snegom.

Za razliku od mnogih drugih zemalja, Švajcarci uistinu cene i čuvaju svoju zemlju te stoga naporno rade na njenom očuvanju.

Slapovi

Inspiracija pesnicima i slikarima, švajcarski slapovi su među najraskošnijima u Evropi. Goethe i Byron pisali su o slapovima Staubbach u Bernskom Oberlandu, samo jednom od 72 spektakularnih slapova u dolini Lauterbrunnen.

U istoj dolini nalaze se tajanstveni slapovi Trümelbach, koji su unutar planine, ali otvoreni za posetioce. Najveći vodopad je Rhine Falls, gde možete fotografisati s vrha. Ako se usudite možete se čak i uputiti kroz planine i posetiti vodopad noću.

Čokolada

Kvalitetne čokolade koje se odmah istope u ustima su mnogima omiljene čokolade, a i savršeni su suveniri. Možete birati između raznih brandova, od kojih svaki ima dugogodišnju istoriju proizvodnje čokolade, kao što su Callier, Suchard i Chocolat Villars.

Ljubitelji čokolade takođe mogu posetiti bilo koju od 21 fabrike čokolade širom zemlje, kao što je 150-godišnja fabrika čokolade Maestrani u St Gallenu.

Marvel u Matterhornu

Izgleda vam poznato?

To je zato što je ovaj čuveni vrh prikazan u logotipu marke Toblerone i Paramount. Smešten na granici između Švajcarske i Italije, ovaj popularni turistički prizor poznat je po gotovo savršenom piramidalnom vrhu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak