Kriza u Uniji kočnica za poglavlja

Novosti 03.01.2019 10:53
Kriza u Uniji kočnica za poglavlja


Rumunija preuzela predsedavanje EU, ali će se naše evrointegracije teško ubrzatiPRIJATELj Srbije Rumunija preuzela je 1. januara kružno, šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom. Bukurešt je već stavio do znanja da će, bez obzira na velike izazove sa kojima će se EU susretati u predstojećem periodu, proširenje biti jedan od prioriteta rumunskog predsedavanja.

Rumunija je jedna od pet zemalja članica EU koja nije priznala nezavisnost Kosova, što će nam dodatno pomoći u odbrani teritorijalnog integriteta i oko dijaloga s Prištinom.

Od naših istočnih suseda se nadamo otvaranju novih poglavlja, ali to neće zavisiti samo od njih. EU čekaju velike unutrašnje prekretnice, kao što su izlazak Velike Britanije, izbori za Evropski parlament i teški pregovori oko utvrđivanja okvira sedmogodišnjeg budžeta za period od 2021. do 2027. godine.

Srbija je već spremila pregovaračke pozicije za pet poglavlja, koja su mogla da budu otvorena i ranije da je bilo više volje u Briselu. Reč je o oblastima 2 (sloboda kretanja radnika), 4 (sloboda kretanja kapitala), 9 (finansijske usluge), 14 (transport) i 21 (transevropske mreže). Očekuje se, da tokom rumunskog predsedavanja bude završena pregovaračka pozicija za poglavlje 28 (zaštita potrošača i zdravlja), kao i da ispunimo kriterijume za poglavlja 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj) i 3 (pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga).

Srbija je otvorila 16 od ukupno 35 oblasti. U poslednje vreme smo ostvarili prosek od dva poglavlja po polugodišnjem predsedavanju i teško je očekivati da bi proces mogao da se ubrza.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak