Istorijski uspeh 'Nju horajzonsa', ponovo pomerene granice

RTS 02.01.2019 16:24
Istorijski uspeh 'Nju horajzonsa', ponovo pomerene granice


Dok je svet proslavljao početak 2019. godine, naučnici u Nasi slavili su istorijski uspeh letelice 'Nju horajzons'. Pola sata nakon što su se u ponoć kazaljke poklopile, sonda 'Nju horajzons' upisala se u istorijske udžbenike prolaskom pored Ultima Tule, udaljenom 6,6 milijardi kilometara od Zemlje.„Postavili smo novi rekord. Nikada ranije letelica nije istražila nešto toliko daleko“, rekao je Alan Stern, glavni istraživač u timu zaduženom za „Nju horajzons“.              

Sonda je proletela pored Ultima Tule tačno 33 minuta posle ponoći brzinom od 51.500 kilometara na čas i napravila prve fotografije tog svemirskog objekta u Kojperovom pojasu.

Stern je objasnio da je ovaj prolazak mnogo teži od onog koji je „Nju horajzons“ obavio oko Plutona 2015. godine: „Naprežemo je do krajnjih granica.“

Svemirski susret odigrao se toliko daleko od Zemlje da je moralo da se čeka šest sati i osam minuta dok signal sa „Nju horajzonsa“ nije stigao do Zemlje.

„Nju horajzons“ je prikupio gigabajte fotografija i drugog materijala tokom prolaska, a sve to će polako slati tokom narednih meseci.

Radio-poruku sa letelice primila je jedno od Nasinih velikih antena u Madridu.

„Imamo zdravu letelicu“, rekli su iz Nase.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak