Zbog birokratskog haosa, računi stižu i pokojnicima

Blic 02.01.2019 16:03
Zbog birokratskog haosa, računi stižu i pokojnicima


Naknade za odvodnjavanje ponovo su Vojvodini napravile haos, pošto su računi, zbog nesređene evidencije, stigli čak i ljudima koji su odavno preminuli.Javno privredno preduzeće "Vode Vojvodine" poslalo je obračun naknada za odvodnjavanje od aprila do kraja ove godine, a negodovanja građana su brojna.

Neki se žale što su dobili namet, a žive u urbanim sredinama gde već ovo plaćaju kroz održavanje atmosferske kanalizacije. Drugi se žale na kvadraturu zemljišta, jer im je obračunato više nego što treba. Treći opet kažu da idu u "Vode Vojvodine" da provere kada im je predak naprasno oživeo.

- Zvao sam "Vode Vojvodine" da pitam gde su pronašli mog oca. Sahranio sam ga pre tri godine, a zemlju nisam nasledio. No, račun od oko 4.000 dinara je stigao na njegovo ime i moju kuću. Po njihovom tumačenju ja sam kriv što oni nemaju sređenu evidenciju i treba da to ispravim, odnosno uradim njihov posao - izjavio je Nedeljko K. iz Kule.

Građani su dobili rok od 15 dana da uplate naknade, a onda sledi kamata, a prava na žalbu nema.

Rešenja o odvodnjavanju dobili su i građani koji nisu vlasnici zemljišta. Petar Boca iz Bajmoka prodao je voćnjak sa vikendicom u Tavankutu još 2016. godine.

- Dobio sam u maju ove godine rešenje po kome treba za odvodnjavanje za voćnjak koji više nije u mom vlasništvu da platim 2.680 dinara. Poslao sam im svu dokumentaciju u kojoj se da vidi da nemam nikakve obaveze prema tom voćnjaku i vikendici. Nisam ništa platio i onda mi je stiglo rešenje kako je moja žalba osnovana. No sada su mi opet poslali novo rešenje da sam dužan 3.222 dinara - ogorčen je Petar Boca.

Naknade za odvodnjavanje, koje u proseku iznose oko 1.200 dinara po hektaru na godišnjem nivou, ne šalje više Poreska uprava nego "Vode Vojvodine".

Dodatni haos unelo je i obaveštenje o dugu iz prethodnog perioda koje je stiglo u istoj koverti sa naknadom. U njemu se ne navodi ni period iz kog potiče dug niti koji pojedinačni iznosi čine ukupni dug.

"Vode Vojvodine" su saopštile da ne poseduju evidenciju o uplatama, pa zahtev za osporavanje duga, obveznici mogu podneti samo ukoliko imaju uplatnice iz tog perioda.

- Rešenja smo izdali u skladu sa podacima preuzetim od Republičkog geodetskog zavoda - objašnjavaju iz ovog preduzeća zašto rešenja stižu i pokojnicima ili bivšim vlasnicima.

Kako navode iz "Voda Vojvodine", od Poreske uprave preuzet je iznos duga i kamate.

- Poreska uprava nije imala obavezu da građane obaveštava o dugu, kao što je ni mi nemamo, ali je za građane bolje da znaju da dug postoji i da kamata ide - kažu iz "Voda Vojvodine".

Stiglo 2.000 žalbi

Iz "Voda Vojvodine" kažu da je izdato 645.415 rešenja za naplatu za odvodnjavanje. Kako navode, preko imejla i pošte pristiglo im je do sada oko 2.000 žalbi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak