Gradonačelnik BL: Organizatore skupa 'Pravda za Davida' čekaju milionske tužbe

N1info 02.01.2019 14:50
Gradonačelnik BL: Organizatore skupa 'Pravda za Davida' čekaju milionske tužbe


Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da će taj Grad verovatno ući u sudske sporove protiv organizatora skupa "Pravda za Davida", koji su 30. decembra sprečili da se održe novogodišnji koncerti u Banjaluci, jer je time pričinjena znatna materijalna šteta.Ono što se, kaže, dešavalo 30. decembra, sprečilo je održavanje novogodišnjih koncerata u gradu i svih drugih svečanosti na otvorenom.

Gradske vlasti su, dodaje, primile brojne žalbe ugostitelja, vlasnika hotela i hostela, jer je došlo do otkazivanja poseta Banjaluci.

"I tu je načinjena milionska šteta. U ovom momentu mi se čini da će se organizatori skupova od 30. decembra naći pod tužbama od nekoliko miliona maraka", tvrdi gradonačelnik.

Kao organizatori se pred zvaničnim organima nisu prijavili čelni ljudi pokreta "Pravda za Davida", poslanici, odbornici ili predsednici partije, već par mladih Banjalučana, koji će se sada, kako kaže, sa svojim porodicama i pod ogromnom materijalnom odgovornošću naći pred sudovima.

"Neka pitaju one koji su ih gurnuli na prvu liniju zbog čega će sada imati te poteškoće", dodao je Radojičić.

Upozorio je i da će biti teško vratiti poverenje u Banjaluku na turističkom tržištu.

"Nanesena je nemjerljiva nematerijalna šteta gradu Banjaluci, jer će na povratku reputacije i gostiju trebati nekoliko godina. To će osetiti porodice i zaposleni u sektorima koji zavise od gostiju, kao što su trgovina, ugostiteljstvo, hotelijerstvo i usluge, koji će sigurno mesecima, a možda i godinama, imati problem kako nahraniti svoje porodice", naglasio je gradonačelnik Banjaluke.

Svi koncerti koji su bili planirani za proslavu Nove godine u Banjaluci su otkazani, a 30.decembra trebao je nastupiti Haris Džinović, Željko Samardžić u novogodišoj noći, dok je 1. januara Banjalučane i sve goste najvećeg grada RS-a trebalo da zabavlja Željko Joksimović.

Po potpisanim ugovorima svi izvođači, čiji nastupi su bili predviđeni tokom tri dana proslave novogodišnjih praznika, plaćeni su, a biće, kaže, razgovarano o mogućnostima da budu angažovani u nekom drugom terminu.

Radojičić je u izjavi novinarima ukazao da je kompletan plan "Banjalučke zime" sada "razvaljen", nema novogodišnjih koncerata, na Trgu Krajine nije tradicionalni "Zimzograd", a od bezbednosnih okolnosti zavisiće okvirni program pravoslavne nove godine.

Cvijanović: Godine da se povrati narušeni imidž Banjaluke

Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da žali zbog užasne tragedije koju je pretrpela porodica Dragičević iz Banjaluke, ali da u slučaju stradanja mladića Davida Dragičevića institucije moraju da rade svoj posao.Ona je rekla da je jedino tužilaštvo nadležno da odgovori šta se desilo tom slučaju, a ne predsednik RS, ministar, poslanik, policajac ili neko drugi van pravosudnog sistema.

Cvijanović je nevela da žali što je Banjaluka pretpela štetu i u ekonomskom i u smislu imidža, jer su zbog protesta grupe "Pravda za Davida" 30. decembra otkazani svi novogodišnji nastupi na otvorenom.

Prema njenim rečima, zbog toga je došlo do gubitaka u turizmu, ali i ugostiteljstvu i drugim uslužnima oblastima.

"Biće potrebno možda i nekoliko godina da se povrati dobar imidž Banjaluke", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banaluci.

Posle skupa "Pravda za Davida" i protestne šetnje gradom 30. decembra policija je pod optužbom za narušavanje javnog reda i mira uhapsila desetak članova grupe "Pravda za Davida", a saopšteno je da se još traga za ocem ubijenog mladića Davida Dragičevića koji je poslednji put vidjen te večeri oko 23 sata u blizini džamije Ferhadija.

Opozicija u RS je optužila policiju za prekomernu upotrebu sile nad gradjanima.

Predsednica RS Željka Cvijanović ocenila je da se sve vreme "atakuje na policiju", što je, kako je navela, neprihvatljivo, dodavši da je prisutno i "licemerstvo medjunarodne zajednice" kada su u pitanju dešavanja u Banjaluci. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak