Turski magični lek za mamurluk koji se nalazi i u svakoj srpskoj kući

B92 02.01.2019 13:50
Turski magični lek za mamurluk koji se nalazi i u svakoj srpskoj kući


Krastavci su sastavni deo turske kuhinje, a čaša soka od kiselih krastavaca je poznati brz, ukusan i prirodan lek za jake glavobolje i mamurluk.Turci smatraju da jelo bez krastavaca nije kompletno, pa se tako na svakom stolu u turskom domaćinstvu mogu videti kiseli krastavci. To ponekada ne važi tokom leta jer krastavci više vole hladnoću. 

Isto tako, ukoliko previše popijete kiseli krastavci vam mogu spasiti jutro posle. Sok od kiselih krastavaca je bogat mineralima, pa tako i otklanja mamurluk dok ste rekli „keks“.

Važnost krastavaca je možda najbolje vidljiva u istanbulskoj četvrti Eminonu gde se usidreni brodovi nalaze u tesnacu tamo gde se Bosfor susreće s Mramornim morem. E, baš tu možete videti bezbroj restorana brze hrane i horde gladnih lokalaca kako jedu sendviče s ribom koja više ni ne dolazi iz obližnjih gradskih voda već se uvozi. Pored tih restorana su i brojni prodavci koji prodaju najbolje sokove od turšije, ukiseljenu šargarepu, kupus i papriku koji se savršeno slažu s ribom.

Ovaj stari metod konzerviranja proizvoda još efikasnije utiče na poboljšanje i naglašavanje ukusa proizvoda. Dok je u drugim zemljama kiseljenje namirnica ograničeno Turci pak, za granice ne znaju. Desetine sorti povrća i voća, uključujući i neke divlje vrste poput pikantnih zelenih šljiva, sasvim su normalan deo „ukiseljene“ turske trpeze.

Iako je sok od krastavaca uglavnom popularan kod mamurluka i glavobolja, jedna druga vrsta ovog soka savršeno se slaže uz večeru, a to je šalgam. Ukusan i često začinjen napitak poslužuje se uz rakiju i jede se uz meso sa roštilja. Tamnoljubičasta nijansa pića je zapravo kombinacija soka od kiselih krastavaca, crvenih šargarepa i repe, nepravedno zapostavljenog, a veoma zdravog povrća.

Stoga ukoliko posetite Tursku, a posebno Istanbul ne zaboravite da pazarite turšiju, a pogotovo sok od kiselih krastavaca koji će vam spasiti glavu posle burne noći


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak