Nova panika u Indoneziji: Jak zemljotres

Mondo 29.12.2018 17:34
Nova panika u Indoneziji: Jak zemljotres


Zemljotres jačine 5,8 stepeni potresao je danas Zapadnu Papuu, provinciju na istoku IndonezijeZemljotres je izazvao paniku među stanovnicima nakon što je u cunamiju na zapadnom delu arhipelaga pre nekoliko dana poginulo najmanje 430 ljudi.

Prema podacima američkog geološkog instituta, potres je bio jačine 5,8 stepeni, dok su indonežanske vlasti saopštile da je bio 6,1 stepen.

Indonežanske vlasti su navela da se potres prilično osetio i da je trajao nekoliko sekundi, prenela je agencija Rojters.

Epicentar zemljotresa registrovan je nedaleko od grada Manokvari, na dubini od 55 kilometara.

Indonežanska meteorološka agencija saopštila je da potres nije imao potencijal da izazove cunami.

Za sada nema podataka o žrtvama ili pričinjenoj o materijalnoj šteti.

Vlasti Indonezije su juče proširile zonu zabrane oko vulkanskog ostrva Anak Krakatau, čija je erupcija najverovatnije izazvala cunami u kojem je prošlog vikenda poginulo najmanje 430 osoba na ostrvima Sumatra i Java.

Agencija za vulkanologiju je podigla nivo upozorenja na erupciju vulkana Anak Krakatau na drugi najveći stepen, prenosi AP.

Erupcija vulkana u subotu uveče dovela je do toga da se deo ostrva u Sundskom prolazu uruši u more, što je izgleda izazvalo cunami s talasima višim od dva metra.

Radarski podaci sa satelita, koji su prikazani u slikama, pokazuju da se vulkan Anak Krakatau drastično smanjio nakon erupcije u subotu.

Sistem za otkrivanje cunamija u Indoneziji, postavljen nakon katastrofe 2004. godine, ne radi od 2012. godine, a pojedini delovi su uništeni ili ukradeni.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak