On je najveći gubitnik 2018.

B92 29.12.2018 17:11
On je najveći gubitnik 2018.


Najveći gubitnik na svetu, prema Forbsovoj listi ljudi koji su najviše zaradili i izgubili u 2018., je Mark Zakerberg, osnivač i izvršni direktor Fejsbuka.On na svojoj, ne baš laskavoj tituli, može zahvaliti skandalu u vezi sa povredom privatnosti korisnika te društvene mreže.

Samo dan nakon što je Fejsbuk prijavio razočaravajuće poslovne rezultate u drugom tromesečju u julu, deonice kompanije strmoglavile su se za 19 odsto i tako zbrisale 15,4 milijarde dolara Zakerbergovog bogatstva, piše Novac.hr. 

Kada se tome pridoda ispitivanje Kongresa zbog korišćenja privatnih podataka korisnika te društvene mreže i saznanje da je Fejsbuk platio širenje negativnih informacija o njegovom kritičaru Džordžu Sorošu, ne čudi što se Zakerberg našao na prvom mestu ove liste 

S druge strane, šef Amazona Džef Bezos je apsolutni pobednik s rastom bogatstva za gotovo 28 milijardi dolara u samo godinu dana, pa je njegova trenutna vrednost 126,2 milijarde dolara. 

Amazon je ovu godinu odlučio da iskoristi za proširenje svog poslovanja na rastuća tržišta kao što su Turska i Indija i uspeo je da postigne rekordnu zaradu. Uz to, kompanija je najavila i otvaranje novih sedišta u SAD. 

U septembru su Amazonove deonice dosegle najveću cenu u istoriji kompanije i, iako su od tada pale za čak četvrtinu, i dalje su 30 odsto veće nego prošle godine. 

Deset najvećih svetskih pobednika 2018. godine zajedno su na svoje račune dodali 64 milijarde dolara. Ipak, kako naglašava Forbs, to nije ništa u poređenju s prošlom godinom kada je taj rast iznosio 204 milijarde dolara.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak