Nacionalna priznanja uz strože kriterijume

Politika 28.12.2018 11:23
Nacionalna priznanja uz strože kriterijume


Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi dodeljivaće se ponovo od 2019. godineMinistarstvo kulture i informisanja, potvrdili su juče za „Politiku” odgovorni ljudi u ovoj instituciji, uradilo je radnu verziju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi koja bi uskoro trebalo da bude poslata na mišljenje nadležnim ministarstvima, a u kojoj je na sveobuhvatan način precizirano pitanje nacionalnih priznanja, u javnosti poznatog kao nacionalne penzije. Kriterijumi će, kako saznajemo, biti oštriji nego ranije, jer je uočeno da je tokom prethodnih godina bilo i politizacije i improvizacije u izboru umetnika „nacionalnih penzionera”. Posle šest godina pauze tako će se ponovo dodeljivati priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Dodela nacionalnih penzija, da podsetimo, započela je 2007. kada je ministar kulture bio Vojislav Brajović kao „revanš države prema umetnicima koji su ih zasluživali”, a obustavljena 2013. za vreme ministra Ivana Tasovca.

– Posle stupanja na snagu Zakona o izmeni Zakona o kulturi, vlada bi trebalo da donese Uredbu kojom će se uskladiti novo zakonsko rešenje u težnji da se dođe do najboljih kriterijuma i merila, kako bi se što transparentnije i efikasnije pristupilo dodeli nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina. Ministarstvo kulture i informisanja je u ovoj godini održalo više okruglih stolova na tu temu sa idejom da se pronađu optimalnog rešenja – podsetili su juče iz resornog ministarstva.

U oblasti pozorišta i filma problematično je koju nagradu bodovati jer ima više priznanja za životno delo: „Dobričin prsten”, „Pavle Vuisić”, „Zlatni beočug”, „Sterijina nagrada”…

Od 1. januara 2019. godine umetnička udruženja će, kao i ranije, predlagati kandidate za „nacionalne penzije”, a konačnu odluku donosiće ili Nacionalni savet za kulturu u novom sazivu ili komisija koju odredi Ministarstvo kulture i informisanja.

Od 2007. do 2013. nacionalnu penziju dobila su 523 stvaraoca, a trenutno ovaj status ima oko 300 umetnika, što znači da se broj uživalaca ovog priznanja prepolovio. Trenutno 306 umetnika i radnika u kulturi prima mesečni iznos od 50.000 dinara, a od 2013. godine konkurs za nove kandidate nije objavljivan.

Da bi umetnik dobio priznanje treba da je državljanin Srbije, a postoji ideja da se priznanje veže za prebivalište, da je ostvario pravo na penziju i da ima reprezentativan umetnički rad, odnosno najznačajnije nagrade iz svoje oblasti. U oblasti pozorišta i filma, saznajemo, problematično je koju nagradu bodovati jer ima više priznanja za životno delo: „Dobričin prsten”, „Pavle Vuisić”, „Zlatni beočug”, „Sterijina nagrada”…

Među dosadašnjim dobitnicima nacionalnog priznanja su Milovan Vitezović, Milan Lane Gutović, Ljiljana Dragutinović, Goran Sultanović, Predrag Miki Manojlović, Olivera Katarina, Miroslav Ilić, Merima Njegomir, Minja Subota...

Istaknuti umetnici u Makedoniji, recimo, primaju 500 evra mesečno od države, u Rumuniji se zaslužnima uveća penzija 50 odsto kad odu u penziju, a u Austriji, Lihtenštajnu i Švajcarskoj država umetnicima uplaćuje razliku penzije do 2.000 evra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak