Tramp ponovo o zidu, biće visok kao trospratnica

Politika 28.12.2018 11:10
Tramp ponovo o zidu, biće visok kao trospratnica


Tramp za svoj zid traži ukupno 25 milijardi dolara, a kamen spoticanja sada je pet milijardi budžetskih dolara u 2019. godini



Američki predsednik Donald Tramp je i na Božićnjem okupljanju u Ovalnoj sobi govorio o zidu prema Meksiku koji želi da izgradi, odnosno da ga povisi, a nije ga omelo ni to što u Senatu nema podršku za svoj plan zbog čega deo američke administracije ostao bez finansiranja i zatvoren je od subote.

Tramp za svoj zid traži ukupno 25 milijardi dolara, a kamen spoticanja sada je pet milijardi budžetskih dolara u 2019. godini.

Tramp je ponovio da će veliki deo zida biti visok oko 9 metara, što je otprilike visina jedne trospratnice. On očekuje da zid sufinansira i Meksiko, ali Meksikanci se tom idejom ne bave, piše Novac.hr.

Američka granica prema Meksiku duga je oko 3.200 kilometara, a Tramp se nada da će oko 800 kilometara zida izgraditi ili obnoviti do novembra 2020. godine, dakle do idućih predsedničkih izbora, prenosi Tanjug.

SAD su od 2006. godine podigle zid na oko 1100 kilometara, uglavnom na saveznom zemljištu i gde nema prirodnih prepreka za prelazak granice.

Dosad je napravljeno osam prototipova novog zida, u rasponu od 5,4 metra do devet metara, a testirani su na granici kod San Dijega u pustinji.

Četiri stuba su uglavnom betonska, dva su najvećim delom od metala, a preostala dva su hibridi napravljeni od betona, metalnih šipki i čelične oplate, prenosi B92.net.

Testirani su s obzirom na to koliko uspešno sprečavaju ljude da se popnu preko njih, probiju se kroz ili iskopaju tunel ispod njih, a pobednik nije izabran.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak