Dačić: Intenzivno o Kosovu i sledeće godine, verovatno drugačiji format

N1info 27.12.2018 10:42
Dačić: Intenzivno o Kosovu i sledeće godine, verovatno drugačiji format


Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da nijedan ozbiljan političar ne može da kaže da će se u narednoj godini rešiti pitanja Kosova, ali je sigurno "da ćemo se time intenzivno baviti" i smatra da će biti, verovatno, drugačiji format u dijalogu Beograda i Prištine.Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da nijedan ozbiljan političar ne može da kaže da će se u narednoj godini rešiti pitanja Kosova, ali je sigurno "da ćemo se time intenzivno baviti" i smatra da će biti, verovatno, drugačiji format u dijalogu Beograda i Prištine.

"Niko ne može da kaže - rešićemo Kosovo i Metohiju iduće godine, bar niko od ozbiljnih političara i kod nas i u svetu. Što se mene tiče, ja bih voleo da već sutra imamo dogovor i rešenje, ali to nije realno, mnogo još kockica treba da se sklopi", rekao je Dačić za Nedeljnik, na pitanje da li očekuje da se u narednoj godini reši pitanje Kosova. 

Dačić je rekao da je sigurno "da ćemo se u 2019. godini time intenzivno baviti i verovatno u drugačijem formatu nego do sada". 

"Evropski pregovarači su već izvesno vreme po strani, oni će imati izbore u maju, a posle toga još nekoliko meseci će proći dok naprave Komisiju i izaberu naslednika Federike Mogerini", naveo je Dačić.

On je rekao da "Sjedinjene Države žele da popune taj vakuum i to je dobro za ceo proces, jer mi ne želimo da se gubi vreme".

"Zato i ohrabruje pismo Donalda Trampa predsedniku Vučiću, kao dobar znak da je i Americi stalo da se dijalog nastavi, da se ne izgubi taj zamajac, kao što se mnogo puta dešavalo u poslednjih pet-šest godina, uvek zaslugom Prištine", rekao je Dačić. 

On je istakao da bi po njegovom mišljenju bilo korisno da se uz SAD, u proces uključe i druge velike zemlje, poput Rusije i Kine, jer bi to obezbedilo široke međunarodne garancije za sve što bude dogovoreno. 

Prema njegovim rečima, "to bi značilo pun međunarodni legitimitet za sve što bude dogovoreno oko Kosova i Metohije, a pre svega osiguralo bi da dogovor bude dugog veka, što je Srbiji i te kako u interesu".

"Ideja o razgraničenju Srba i Albanaca jeste jedina na stolu, ali ona mora biti praćena i nizom drugih dogovora. Mi ne odustajemo od najviših prava za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, od zaštite srpske baštine, od velike imovine koju Srbija ima na Kosovu i Metohiji, i to svi dobro znaju", rekao je Dačić u intervjuu za novi Nedeljnik.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak