Protesti za Davida zabranjeni, građani ne odustaju

Blic 26.12.2018 19:14
Protesti za Davida zabranjeni, građani ne odustaju
Uprkos tome što je policija zabranila protest, građani su se večeras okupili na Trgu Krajine u Banjaluci gde se mesecima održavaju protesti zbog nerešenog ubistva Davida Dragičevića, a nakon što je juče priveden Davor Dragičević, otac stradalog mladića.

Protesti za Davida zabranjeni, građani NE ODUSTAJU 

Davor Dragičević je iz pritvora pušten danas, a poručio je da od borbe neće odustati i da je spreman "ići do kraja".

Nakon jučerašnjeg dana, kada su se na ulicama Banjaluke mogle videti ružne slike u centru grada, kada su se sukobili građani i policija i gde je bilo mnogo hapšenja, današnji protest grupe “Pravda za Davida” protekao je bez ijednog incidenta, a kretanje pristalica i Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, pratilo je mnogo policajaca.

Kao što je i najavljeno, nije bilo dozvoljeno okupljanje na Trgu Krajine, pa su građani i Davor išli, kako su rekli stazama Davida. Prvo su išli do Šoping centra, pa onda kod Kastela gde je pronađeno telo nesrećnog mladića. Tamo je Davor legao na pod držeći parolu sa srcem.

Kasnije se grupa preko Tržnice vratila na trg gde je bilo mnogo policije koja im nije dozvolila da se zaustavljaju. Sve je završilo na parkingu kod Muzeja savremene umetnosti gde je Davor zakazao novo ukupljanje za sutra.

Večeras je na ulicama Banjaluke bilo više hiljada građana koji podržavaju porodicu Dragičević i traže pravdu za Davida, a oni očigledno neće odustati od toga, bez obzira na jučerašnja dešavanja.

Protesti za Davida zabranjeni, građani NE ODUSTAJU 

Inače, posle jučerašnjeg sukoba građana i policije na Trgu Krajina, koji je nastao kao rezultat odluke Policije RS da uhapsi Davidovog oca Davora a potom i majku Suzana, koji su u međuvremenu pušteni, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

On je kazao da bi grupa "Pravda za Davida" trebalo da traži odobrenje za održavanje skupa, dodavši da do daljnjeg ostaje zabrana okupljanja na glavnom banjalučkom trgu, uz opasku da se skoro devet meseci u centru Banjaluke održavao skup koji je bio nelegalan.

Večerašnji protest održava se na istom mestu i u isto vreme kao i onaj sinoć na kome su građani i policija stajali "licem u lice", ali sa manje tenzija nego tokom jučerašnjeg dana, kada je da istom mestu jedan broj građana, ali i pojedinih političara, pohapšen, jer su davali podršku nesrećnim roditeljima.
Protesti za Davida zabranjeni, građani NE ODUSTAJU 

Tako je došlo do "klinča" u kome niko nije bio pošteđen, kordoni policije su izvedeni na ulice, a bilo je i vozila, takozvanih "kornjača", koje se koriste, između ostalog, za rasturanje demonstracija. Policija međutim ni tu nije stala, pa je sa trga uklonila srce koje je simbolizovalo tragičnu smrt mladića, ali i natpis "Davidov trg".

Za to vreme, Davidov otac bio je u pritvoru, odakle je pušten jutros, i to nakon što je dao iskaz tužiocu. On je, inače, juče priveden nakon što se, kako je policija saopštila, "nije odazvao u vreme kada je uskladu sa zakonom pozvan u službene prostorije radi ispitivanja na okolnosti za koje se sumnjiči". Delo koje mu se stavlja na teret je "ugrožavanje sigurnosti".

- Ja sam Davor Dragičević, najponosniji otac likvidiranog sina. Saučesnike i ubice mog djeteta znam - napisao je danas na Tviteru Davor Dragičević, otac mladića za koga su vlasti u RS najpre tvrdile da se utopio, dok su njegovi roditelji ubeđeni da je njegov sin ubijen.

Protesti za Davida zabranjeni, građani NE ODUSTAJU 

Oni su ostali pri tom stavu, a čini se da se sa prvom istragom ne slažu ni rezultati druge obdukcije rađene u Beogradu, po kome telo nastradalog Davida nije bilo svo vreme u vodi, kako se isprva tvrdilo. Otac ubijenog mladića svo vreme tvrdi da je njegov sin brutalno pretučen, držan zatočen i zatim udavljen.

Njemu su građani od samog početka davali podršku u borbi za istinu, naročito posle tvrdnji MUP-a Republike Srpske da je David nestao nakon što je opljačkao jednu kuću.

David Dragičević (21) nestao je u noći između 18. i 19. marta ove godine, a njegovo telo pronađeno je nedelju dana kasnije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak