Banjaluka: Zabrana skupa 'Pravda za Davida'

N1info 26.12.2018 17:26
Banjaluka: Zabrana skupa 'Pravda za Davida'


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je doneta odluka o zabrani održavanja protesta Pravda za Davida na Trgu Krajine u Banjaluci."Već devet meseci u Banjaluci je održavan skup koji je sve vreme bio nelegalan i nikad nije bio prijavljen, ali MUP nije hteo da to sprečava sve dok je bio održavan na miran i dostojanstven način. Poslednjih meseci sve se pretvorilo u suprotno", rekao je Lukač na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da su pojedini političari na morbidan način iskoristili grupu "Pravda za Davida" za svoje političke ciljeve.

"Na Trgu Krajine sve je bilo mirno dok se nisu pojavili opozicioni političari predvođeni Branislavom Borenovićem, Adamom Šukalom i Draškom Stanivukovićem i tada su krenuli napadi na zvaničnike Srpske i policiju", podsetio je ministar Lukač.

On je dodao da su grupu "Pravda za Davida" zloupotrebila i lica koja su policiji poznata po izvršenju krivičnih dela.

Ministar unutrašnjeih poslova je istakao da su potom usledili i pozivi od članova grupe Pravda za Davida na izvršenje krivičnih dela, upućivane su pretnje i optužbe na račun najviših zvaničnika Republike Srpske počevši od predsednika Republike, pojedinih ministara, kao i službenika MUP-a da su "saučesnici u ubistvu Davida Dragičevića".

"To MUP nije mogao više da toleriše, to su protivzakonite radnje i donesena je odluka o zabrani okupljanja na Trgu. Osim toga, imali smo i na stotine poziva građana da se Trg Krajine oslobodi i vrati svojoj nameni", naveo je Lukač.

Rekao je i da je Davor Dragičević juče ignorisao znakove policije, bežao autom kroz čitav grad, kao i da je priveden zbog uzimanja izjave.

''Uzeo je sebi za pravo da on dijeli pravdu, uzeo je sebi za pravo da može bilo koga da prozove bilo koga. To niko sebi od građana u Republici Srpskoj nije uzimao za pravo. Pokušali smo da uručimo poziv za saslušanje Davoru Dragičeviću, ali je on odbio da primi svoj poziv. Njegov advokat mu je napravio ''medveđu uslugu' jer mu je sugerisao da ne primi taj poziv. Iz tog razloga policija je pokušala ponovo da mu uruči poziv", naveo je Lukač.

Dodao je i da je pretres kuće izvršen da bi se utvrdilo da li ima oružja. "Bili ste svedoci pretnji, morali smo proveriti da li postoji oružje s kojim može da se izvrši krivično delo'', naglasio je on.

Na upit novinara zbog čega su maloletna deca držana u kući Davora Dragičevića tokom jučerašnjeg trosatnog pretresa, ministar je odgovorio kontra pitanjem: "Gde piše u zakonu da je Centar za socijalni rad prisutan kad se radi pretres?"

"Deca koja su maloletna i koja su zatečena nisu bila sama u kući već su bili u prisustvu punoletne osobe. Nakon toga došla je majka i advokat koji su bili prilikom pretresa. Ona je bila prisutna na licu mesta", kazao je Lukač.

Lukač je odbacio tvrdnje da je policija juče upotrebila prekomernu silu.

"Gde ste videli upotrebu prekomerne sile? Prema kome? Kojim građanima? Prema kome je primenjena prekomerna sila? Jesu li se ti građani žalili? Ima li prijava? Ima li medicinski nalaz negde", upitao je on.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak