Najteže je čekanje prevoza

Politika 26.12.2018 12:26
Najteže je čekanje prevoza


Gužve su se kao i u ponedeljak od jutra do večeri samo premeštale, autobusi i tramvaji bili su krcatiAko je neko od Beograđana prespavao ponedeljak, njegovu reprizu, makar na saobraćajnicama, imao je već juče. Nesagledive kolone vozila, neredovan javni prevoz, čovek preko čoveka u autobusima, tramvajima i trolejbusima – sve to smenjivalo se i drugog dana poslednje ovogodišnje sedmice.

Koliko srpska prestonica vapi za tunelima u centru, obilaznicom, novim mostovima najbolje, možda, pokazuju ovi decembarski dani. Jer gde god da se krene jedino na šta sa sigurnošću može da se računa jeste – kašnjenje.

Tako je juče oko 10 časova vozačima trolejbusa bilo potrebno oko 20 minuta da „savladaju” Takovsku, koju u redovnim okolnostima očas pređu.

U prepodnevnim i ranim popodnevnim satima osim u centru saobraćaj je štucao i u drugim delovima grada. Vozači koji su iz pravca Voždovca manjim ulicama pokušali da se brže provuku ka Autokomandi i Slaviji nisu dobro prošli. Mnogi od njih su razmišljali na sličan način pa su se stvarala dodatna začepljenja. Ako je neko od njih možda pomislio da će saobraćaj prodisati u Bulevaru oslobođenja i kod Karađorđevog parka, situacija na terenu ga je brzo demantovala.

Kod Karađorđevog parka i Hrama Svetog Save putnici su predugo čekali tramvaje i autobuse, a i kada bi oni naišli, samo nekolicina najbržih bi uspevala da uđe.

– Ovo je besmisleno. Bolje da ukinu tramvaje. Toliko retko idu, izostaju, da na njih više ne možemo ni da se oslonimo. Pre dve večeri sam 20 minuta čekao tramvaj kod Palilulske pijace i kad je konačno stigao, vrlo brzo se „zakucao”. Umesto da nam se lepo objasni zašto ne ide dalje, žena koja ga je vozila samo je drsko dreknula: „Izlazite bre napolje, ne vozim dalje, ’ajde, izlazite bre, neću da vas molim!” – jedan od putnika podelio je svoje iskustvo dok je juče čekao gradski prevoz.

Nalik jutarnjim i ranim popodnevnim satima, na ulicama je bilo i kasnije u toku podneva i uveče.

– Ne mogu da kažem da saobraćaj nije išao, ali baš sporo je bilo na mom putu od Braće Jerkovića do Trga Nikole Pašića. Vozila su se vukla kroz Maksima Gorkog. U autobusima je takva gužva da su ljudi bukvalno stajali na ivici stepeništa. Na sve to kod Narodne skupštine policajci su regulisali saobraćaj i to je dodatno usporavalo – istakao je sugrađanin Marko Lazić.

Od popodnevnog špica pa sve do večernjih sati vozači gde god da su krenuli morali su da upadnu u centru makar u jednu veću gužvu.

Na Slaviji se milelo naročito ka Nemanjinoj i Bulevaru oslobođenja. Vozila na Trgu Nikole Pašića koja su išla ka Bulevaru kralja Aleksandra i Ulici kneza Miloša uz novogodišnju rasvetu dodatno su doprinosila prazničnoj atmosferi. Načičkana u koloni formirala su svojevrsnu svetleću lančanicu. Tramvaji su se i u večernjim satima predugo čekali u Bulevaru kralja Aleksandra, na Autokomandi je bila slična slika kao i u toku prepodneva, a u smeru ka gradu nepregledne kolone mogle su da se vide na Brankovom mostu, „Gazeli”, pa čak i na Mostu na Adi koji se smatra neiskorišćenom saobraćajnicom.

Od Sremčice do Savskog trga očas posla

Žitelji u pojedinim delovima grada, na sreću, juče makar ujutru nisu osetili saobraćajne čepove.

– Ni udahnula nisam kako treba kad sam stala na stanicu, a već mi je naišao autobus. ’Ajde to, dešava se, ali nije bilo ni gužvi nigde usput. Bez ikakvih zastoja. Kao preko piste. To je bilo negde oko 9.30 časova – navela je sugrađanka iz Sremčice koja je desetak minuta brže stigla do Savskog trga nego uobičajeno.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak