Opozicija za zbijanje redova, Đukanović protiv vanrednih izbora

Politika 26.12.2018 12:15
Opozicija za zbijanje redova, Đukanović protiv vanrednih izbora


Iako lideri Demokratskog fronta priželjkuju ukrupnjavanje opozicionog fronta, iz vlade im poručuju da će izbori neće biti održani pre zakonskog roka 2020. godineHoće li zima biti vrela u političkom životu Crne Gore, znaće se za koji dan kada ostatak opozicije odgovori na ponudu najvećeg političkog opozicionog saveza Demokratskog fronta (DF) za zajednički pokret protiv vlasti.

„Poziv DF ostatku opozicije da protestima sruše vladu i dovedu do vanrednih izbora je glupost”, poručio je predsednik Crne Gore i vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović. „Nije moguća ni nova vlada izbornog poverenja, jer je opozicija pogazila svoj potpis iz proleća 2016. kad nije priznala rezultate izbora u oktobru te godine. Parlamentarni izbori mogući su tek kad im je vreme – na jesen 2020. godine.”

Krajem prošle nedelje DF je pozvao opoziciju da preciziraju jedinstvenu strategiju „za rušenje aktuelnog režima”, a prvaci stranaka i partija tokom ove nedelje najavili su sastanak na kom bi se definisala strategija masovnih protesta, ne samo u Podgorici već u svim većim crnogorskim gradovima.

Demokrate Crna Gora i URA su saopštili da će se sastati sa DF i ostatkom opozicije pod uslovom da „vrh DF-a potpiše obavezujući akt da će predstavnici tog političkog saveza napustiti Skupštinu Crne Gore i da će trajno bojkotovati rad parlamenta do ispunjenja uslova koje je jedinstvena opozicija (39 poslanika) zajednički definisala nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine”.

U pismu trojice lidera DF-a Andrije Mandića, Nebojše Medojevića i Milana Kneževića opozicionim liderima navedeno je da su za DF prihvatljivi stavovi drugih opozicionih parlamentarnih stranaka i nezavisnih poslanika i pozvali ih na sastanak tokom ove sedmice kako bi „definisali jedinstvenu opozicionu strategiju i konkretnu političku akciju”.

U pismu Mandića, Medojevića i Kneževića upućenog opozicionim liderima između ostalog je navedeno:

„Poznato vam je da smo u našem pozivu za zajedničko delovanje naglasili da je osnovni korak da lideri opozicionih parlamentarnih stranaka sa neophodnim legitimitetom za odlučivanje sednu za sto i razmotre sve eventualne predloge i ideje, a nikako pomoćnici i ovlašćena lica, koja treba da konsultuju lidere nakon svakog iznesenog stava. Zato i želimo da kolege predsednici parlamentarnih opozicionih stranaka na prvom zajedničkom sastanku iznesu svoje kredibilne predloge kako bi u atmosferi poverenja i odgovornosti otpočeli s efikasnim načinom rada.”

Frontovcima je usledio odgovor Demokrata i URA, koji su pored bojkota parlamenta od strane DF, zahtevali i sledeće:

„Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i vanrednih lokalnih izbora u opštini Nikšić u fer, slobodnom i poštenom ambijentu, pravno, političko i bezbednosno razrešenje slučaja teroristički napad.” Demokratske promene nisu moguće bez smene aktuelne nedemokratske vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), te su se upravo zbog toga Demokrate i URA u zajedničkom memorandumu o saradnji obavezale da sa DPS nikada neće konstituisati vlast na bilo kojem nivou organizovanja, niti učestvovati u bilo kojoj vladi u kojoj participira DPS, jer je to partija koja „ovo društvo vuče unazad”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak