Menjačnice od Nove godine po novom 'kursu'

Radio 021 26.12.2018 12:06
Menjačnice od Nove godine po novom 'kursu'


Od Nove godine i nova pravila – sve menjačnice moraju da imaju isti raspon između prodajnog i kupovnog kursa za devize.Kurs po kome budemo kupovali ili prodavali devize neće moći da odstupa od propisa centralne banke.
 
"Većina menjača i sada radi u tom rasponu 1,25 do 1,25 u gornjem kursu tako da apsolutno nikakvih promena neće biti. Postoje neki menjači na nekim mestima kao što su kockarnice, tržni centri, koje malo odstupaju od toga, međutim, mislim da tom korekcijom ni njih neće pogoditi tako da će oni apsolutno raditi kao i do sada", rekao je Borislav Brujić, predsednik udruženja menjača.
 
Ograničavanje raspona u odnosu na srednji kurs osetiće menjači koji ne igraju po pravilima tržišta, odnosno oni koji nemaju konkurenciju u blizini. U kursnoj listi ovlašćenog menjača i javnog poštanskog operatora, ubuduće će važiti pravilo: kupovni kurs evra ne može da bude niži od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto. Isto procenat važi i za prodajni kurs.
 
"Uticaće na one menjačnice koje su, jednostavno usled odsustva konkurencije ili vrlo male konkurencije, imale mogućnost da te raspone povećavaju. Drugim rečima, građani koji menjaju novac, jer dobijaju manje ako kupuju evre, moraju da plate više. Ovom odlukom će se zapravo ta situacija jednostavno u praksi eliminisati", objašnjava ekonomista Mališa Đukić.
 
Od početka godine kurs evra je nepromenjen, za jedan evro nam je bilo potrebno oko 118 dinara. Kao i ranijih godina, kažu ekonomisti, zbog praznika se očekuje da će evro do kraja godine malo porasti, ali dugoročno ne bi trebalo da dođe do velikih promena kursa i to će najviše da zavisi od priliva kapitala i stabilnih javnih finansija.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak