Jubileji Srpskih nedeljnih novina u Mađarskoj

RTV 26.12.2018 11:14
Jubileji Srpskih nedeljnih novina u Mađarskoj


Srpske nedeljne novine, glasilo srpske zajednice u Mađarskoj, obeležava nesvakidašnji jubilej.Izlazak 50-og ovogodišnjeg broja poklopio se sa 500-tim izdanjem pod sadašnjim nazivom, a prošlo je 180 godina otkako je, zahvaljujući pre svega angažovanju prvog sekretara Matice srpske Teodora Pavlovića, pokrenuta preteča popularnog SNN-a.

Prema rečima glavnog urednika Srpskih nedeljnih novina, Dragana Jakovljevića, mala, ali angažovana redakcija od dva stalno zaposlena i petnaestak honoraraca bavi se, pre svega, lokalnim temama vezanim za srpsku zajednicu u Mađarskoj, koja je, zbog doseljavanja iz raznih razloga u protekle dve decenije, porasla sa 3.500 na oko 10.000. Prate se, u manjem obimu, takođe i politički, privredni i društveni događaji u obe zemlje, pa i šire, jer se internet izdanje može čitati u celom svetu.

Koreni lista vuku do Teodora Pavlovića, rođenog u Karlovu, danas Novom Miloševu u Banatu, baš kada je izbio Prvi srpski ustanak. Školovao se u Temišvaru, Segedinu, Bratislavi (tada Požonju) i Pešti, završio prava i počeo da radi u advokatskoj kancelariji Mihajla Vitkovića, gde se upoznao sa srpskim intelektualcima, kasnije osnivačima Matice srpske. Kao saradnik i danas aktuelnog "Letopisa" pokrenuo je "Srpski narodni list", koji je 1838. promenio ime u "Serbske narodne novine".

"Osnovna delatnost lista se finansira iz mađarskog budžeta, ali to nije dovoljno za neke naše više ciljeve, kao što su modernizacija i prelazak na pun kolor. Povremeno konkurišemo za sredsttva kod Vlade Vojvodine i Uprave za dijasporu Ministarstva inostranih poslova Srbije, što nam omogućava da svake dve-tri nedelje objavimo i neki dodatak i tako povećamo broj strana", izjavio je za RTV Jakovljević.

Prvi čovek popularnog SNN-a došao je u Budimpeštu još daleke 1995. kao dopisnik jedne novinske agencije, kasnije mu je ponuđeno da pređe u u tadašnje "Srpske narodne novine", gde je radio kao novinar, lektor, urednik političkih i kulturnih strana, a od pre jedne decenije je postao glavni urednik.

U međuvremenu list je promenio ime, postao "Srpske nedeljne novine", koje izdaje Srpska samouprava u Mađarskoj.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak