Sve manje autobusa na beogradskim ulicama, i sve više švercera

Blic 25.12.2018 15:45
Sve manje autobusa na beogradskim ulicama, i sve više švercera


Slaba naplata karata, dugovanja, manjak vozila, ali i vozača, pretvorili su javni gradski prevoz u vrzino kolo iz kog se godinama ne vidi izlaz.Poteškoće se gomilaju po logici “jedna stvar vuče drugu”, a kao ključni koraci ka rešenju kompleksnog problema nameću se redovna naplata i kontrola karata na jednoj, odnosno nova vozila i poštovanje reda vožnje na drugoj strani.

SLABA NAPLATA

Zvanične procene govore da čak dve trećine putnika ne plaća gradski prevoz, na šta su skrenuli pažnju i novi direktor GSP-a Radiša Momčilović, ali i gradonačelnik Zoran Radojičić. Povodom toga se oglasio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, poručujući da „prvo treba ući u autobus i videti koliko ljudi plaća karte, pa onda pričati o boljem gradskom prevozu“.

Kontrola u vozilima
Kontrola u vozilima

- Nigde na svetu nijedan grad ne dotira javni prevoz sa 200 miliona evra i to je neizdrživo - kazao je Vesić u jednoj od izjava za medije.

S tim u vezi, najavljena je izmena tarifnog sistema, ali detalji nisu poznati, te se za sada naplata karata i dalje vrši putem Busplusa, koji razlikuje četiri gradske zone.

- Prvi korak je poboljšati naplatu, prevashodno obaveznu kupovinu karata zaposlenih u javnom sektoru, umesto dosadašnje prakse da im se u tu svrhu uplaćuje novac. Kada dođe do masovne dopune kartica u javnim ustanovama situacija će biti drastično bolja, a onda bi se moralo poraditi i na većem broju kontrolora u prevozu – kaže Drago Tošić iz Konzorcijuma privatnih prevoznika.

DOTRAJALA VOZILA

I dok naš sagovornik navodi da je prosečna starost privatnih autobusa 4,1 godina, situacija u GSP-u umnogome je drukčija - tokom 2018. javni prevoznik nije kupio nijedno novo vozilo, a od 2015. godine nabavljeno je 90 autobusa i pet elektrobusa.

Prošlogodišnja analiza Sekretarijata za javni prevoz, u dokumentu o novom javno-privatnom partnerstvu za potez 500, pokazala je da od 838 autobusa koje je tada imao GSP, 423 su bila za rashod.

Mnogi autobusi su za staro gvožđe 
Mnogi autobusi su za staro gvožđe

“Za funkcionisanje gradskog saobraćaja GSP je u obavezi da obezbedi najmanje 748 autobusa u kontinuitetu sledećih 10 godina, a analize funkcionalnosti sadašnjeg voznog parka pokazuju da je već sada neophodan rashod 423 vozila”, piše, između ostalog, u tom dokumentu.

MANJAK AUTOBUSA

Da su primedbe sugrađana na nepoštovanje reda vožnje tačne, reporteri “Blica” uverili su se na licu mesta: prebrojavanjem vozila na jednom od gradskih stajališta. Tom prilikom, na nekim linijama je za sat vremena prošlo i do 30-40 odsto manje autobusa nego što je predviđeno.

Nabavljena nova vozila od 2012. 
Nabavljena nova vozila od 2012.

- Treba imati u vidu da se mnoga kašnjenja dešavaju zbog nepropisno parkiranih vozila, kao i različitih skupova, dolaska delegacija, protestnih šetnji, pa i nedovoljnog broja žutih traka – napominje Tošič.

NEDOSTATAK VOZAČA

Sekretarijat za javni prevoz je, potvrđujući navode o kašnjenju vozila, istakao da je glavni razlog gužvi i nepolazaka po propisanom redu nedostatak oko 200 vozača u GSP-u.

Kako je prošle godine rekao tadašnji direktor GSP-a Željko Milković odlazak vozača sve je teže nadomestiti - njihovi vozači se okreću međugradskim i međunarodnim linijama, ali i radu u inostranstvu, a deo privatnog kadra prevoznika prešao je u javno preduzeće, te zaposlenih sada manjka na obe strane.

„ČAROBNA“ REŠENJA

Među idejama koje bi spasile preduzeće, a koje su se spominjale poslednjih godina, izdvojile su se one da penzioneri, umesto 400 dinara godišnje, plaćaju “malu mesečnu sumu”, shodno visini penzija, kako ju je definisao nekadašnji sekretar za javni prevoz Uglješa Mitrović, kao i da cena karte bude 20 do 30 dinara, “ali da je svi putnici plaćaju”, što je kao prihvatljivu opciju ocenio donedavno prvi čovek GSP-a, Željko Milković.

SVI ĆUTE O VRUĆOJ TEMI

Da se radi o veoma vrućoj i neprijatnoj temi najbolje govori podatak da smo kontaktirali desetak sadašnjih i bivših čelnika GSP „Beograd“, te sekretara za javni prevoz i saobraćaj, ali da niko od njih nije želeo da priča. Sa izuzetkom Draga Tošića iz Konzorcijuma privatnih prevoznika.

STAROST AUTOBUSA 10,4 GODINE

Prosečna starost voznog parka GSP je, kako stoji u njihovim zvaničnim dokumentima, preko 15,5 godina. Starost 250 tramvaja, vučnih vozila i prikolica je 33,4 godine, za 123 trolejbusa ona iznosi 9,89 godina, a najkritičniji su autobusi jer je njih 837 prosečne starosti 10,47 godina.

A posle rashodovanja taj broj će spasti na 789.

GUBITAK 2,1 MILIJARDU

Kako stoji u Drugom rebalansu budžeta GSP za 2018. prihod od naplate karata smanjen je za 700 miliona dinara, ali su zato obezbeđene subvencije od 1,6 milijardi za plaćanje goriva i zarade.

„Rezultat poslovanja, kao posledica razlike između prihoda i rashoda (neto gubitak), planiran je u iznosu od 2,11 milijardi dinara i veći je za 1,49 milijardi od ostvarenja 2017.“, piše u dokumentu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak