Vučić: ROSU mogu na sever Kosova samo pod dva uslova

Mondo 25.12.2018 11:22
Vučić: ROSU mogu na sever Kosova samo pod dva uslova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je jedina i prava istina to da jedinice Rosu mogu da uđu na sever Kosova samo pod dva uslova - uz dozvolu Kfora, i uz saglasnost srpske zajednice.Jedinice Rosu mogu da uđu na sever Kosova samo pod dva uslova - uz dozvolu Kfora, i uz saglasnost srpske zajednice, naveo je Vućić.

"To je puna istina, jedina istina. Ko god kaže drugačije, najgori je lažov", zaključuje Vučić.

Vučić je istakao da je dogovor o tome podrazumevao izričito da nema "dugih cevi" na severu Kosova.

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine i da su u tim razgovorima tražene garancije NATO pre svega za Rosu, jer tada nije bilo jedinica FIT i drugih, vojska nije bila ni u najavi.

"Naš dogovor je zasnovan na neprisutvu Rosu. Lično sam prisustvovao svim sastancima, 500 puta ponovio pred Ešton i zvaničnicima Nato, i lično sam otišao u Nato i rekao - nema naoružanih Albanaca sa dugim cevima na severu, sa naglaskom na Rosu, bez ova dva uslova", dodao je on.

Oni hoce da zaborave drugi deo, ističe Vučić i ponovio da je dogovor bio da nema ulaska na sever bez dozvole Nato, to je uslov br. 1, ali kumulativni, a ne alternativni uslov, je saglasnost srpske zajednice preko njenih predstavnika - 4 gradonačelnika.

"To je puna istina, jedina istina. Ko god kaže drugačije, najgori je lažov", zaključuje Vučić.

Vučić je rekao da se naslušao svakojakih laži i da želi da kaže narodu istinu o onome što je dogovoreno i postignuto, a, kaže, ne bi bio prvi put da oni izmisle nešto ili prekrše dogovor.

"Zato su dobili jasno upozorenje Srbije da se ne igraju sa takvim stvarima, da će time da dovedu u opasnost sve na Balkanu i ugroze mir i bezbednost svih", rekao je Vučić.

On je dodao da nije tajna ni što deo međuanrodne zajednice traži svaki način da potpomogne albansku državnost na Kosovu.

"Prekršili su rezoluciju 1244, koja ni inače nije sjajna za nas", rekao je Vučić i dodao da u toj rezoluciji ima dosta loših odredbi po nas, a da su oni i malo dobrih odredbi uspeli da pogaze.

Dodao je i da Srbija ne može da očekuje da se oni ponašsaju u skladu sa pravom, što se moglo videti i na sednici SB UN o situaciji na Kosovu kroz usta britanskog ambasadora.

Vučić je pozvao Srbe na Kosovu da u miru, zdravlju i veselju dočekaju Novu godinu i Božić i poručio im da mogu da računaju na Srbiju.

"Nećemo dozvoliti da lažu i obmanjuju javnost, ja sam vam rekao istinu i neću nikad nikome dozvoliti da saopšte nešto drugo", rekao je Vučić.

"Beogradu i Prištini je daleko dijalog, a kamoli sporazum"

Beogradu i Prištini je daleko dijalog, a kamoli sporazum, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da je Srbija, ako Albanci to žele, spremna za razgovor koji može da donese zadovoljavajuću budućnost - za Srbe i Albance.

Vučić je gostujući na Pinku rekao da je rešenje pitanja Kosova i Metohije pitanje za nas - Srbe i Albance.

Mi, poručio je, živimo jedni pored drugih i treba da sarađujemo.

U Srbiji, dodao je, rade mnogi Albanci i sa Kosova i iz Makedonije.

Međutim, ponovio je Vučić - Albanci neće da prihvate kompromis.

"Albanci misle da je celo Kosovo njihovo, a Srbi, posebno oni na KiM, znaju da Kosovo nije naše. Albanci ne žele bilo kakvu vrstu kompromisa, ali ako budu želeli mi smo spremni za razgovor i dogovor koji može da nam obezbedi zadovoljavajuću budućnost za Srbe i Albance", rekao je Vučić i istakao:

"Samo da ukinu te takse. Mi ćemo da se ponašamo pravno. Samo nek ukinu takse".

Govoreći o formiranju prištinskog tima za dijalog, Vučić je rekao da je to poruka jasna Srbima da ne žele kompromis.

On je ponovio da su u tom timu, kako je rekao, neki koordinatori, Špend Ahmeti, koji je pokazao šta misli o Srbiji i Srbima i Fatmir Ljimaj, koji je naređivao silovanja i ubijanje Srba, a povezan je i sa slučajem Klečka.

Ipak, predsednik kaže da, ma koliko da je teško i bolno, Srbija je spremna za razgovor da bismo obezbedili mir našem narodu i deci.

Predsednik je ukazao, međutim, da kakvo god rešenje u vezi sa KiM bude postignuto u Srbiji niko neće biti saglasan.

"Daleko nam je dijalog, a kamo li sporazum. A jedino rešenje je u dijalog", rekao je.

Ukazao je na to što predstavnici južne Mitrovice rade sa nekim, kako je rekao, ujedinjenjem Mitrovice.

Napomenuo je da neki kažu da to rade, jer se očekuje podela Kosova. i zapitao da gde je tu logika s obzirom na to da je reč o klasičnoj suprotnosti.

"Kako ujedinjuju Mitrovicu, a očekuju podelu", zapitao je predsednik Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak