Dijalog zasad pod okriljem EU

Novosti 24.12.2018 14:13
Dijalog zasad pod okriljem EU


EU deluju nemoćno, ili se prave da su nemoćni da nateraju Prištinu da povuče takse. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će dijalog biti nastavljen tek posle ukidanja taksaNEMA vidljivih naznaka da može da dođe do promene formata dijaloga između Beograda i Prištine. Razgovori će biće nastavljeni pod okriljem EU, kad se za to stvore uslovi. EU deluju nemoćno, ili se prave da su nemoćni da nateraju Prištinu da povuče takse. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će dijalog biti nastavljen tek posle ukidanja taksa.

Ovo je danas poručio šef diplomatije Ivica Dačić, koji je naglasio da je dobio potvrdu ruskog kolege Sergeja Lavrova da je Moskva spremna da učestvuje u dijalogu ukoliko bi došlo do promene njegovog formata.

Ministar je dodao da je pismo koje je američki predsednik Donald Tramp uputio predsedniku Vučiću i Hašimu Tačiju pokazatelj da je Amerika zainteresovana da se dođe do kompromisa.SAD su izrazile spremnost da, čak, budu domaćin međunarodnog skupa koji bi bio garant sprovođenja eventualnog dogovora:

- Na tom skupu se sigurno neće pregovarati, to bi trebalo da bude završnica celog tog procesa, a od toga smo veoma daleko.

Ministar spoljnih poslova rekao je i da priča o dogovoru Beograda i Prištine mora da se završi u UN, koji to treba da verifikuje. Ukazuje i da se priča mora vratiti u UN, jer je bitno šta misle stalne članice Saveta bezbednosti:

- U vreme bivšeg predsednika Borisa Tadića i bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića napravljena je greška što je dijalog iz UN prebačen u Brisel.

Kada je reč o razgraničenju, Dačić kaže da će to biti tema, ali dodaje da taj princip nije razrađen do kraja. Prema njegovom mišljenju, razgraničenje bi predstavljalo da se tačno utvrdi šta je srpsko, a šta albansko.

POPOVIĆ: BRISELSKI SPORAZUM SAHRANjEN

MINISTAR za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je, nakon sastanaka sa ruskim zvaničnicima iz Vlade Ruske Federacije i Saveta Federacije Rusije, ocenio da je jednostranim potezima Prištine, uvođenjem takse od 100 odsto na srpsku robu i formiranjem "vojske Kosova", kao i izostankom reakcije EU, sahranjen Briselski sporazum:

- Sada nam je potreban novi format dijaloga Beograda i Prištine koji bi, umesto pod pokroviteljstvom EU, trebalo da bude vođen u okviru UN, uz posredovanje SAD, Rusije i Kine - istakao je on.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak