Dačić o dijalogu sa Prištinom: Ako promene format i uključe SAD, tražićemo učešće Rusije

Novosti 24.12.2018 14:09
Dačić o dijalogu sa Prištinom: Ako promene format i uključe SAD, tražićemo učešće Rusije


Prištinske vlasti su najavile da od januara pa do kasnog proleća dijalog između Beograda i Prištine ulazi u novu fazuUkoliko bi se, eventualno, pokrenuo scenario promene formata pregovora o rešenju za Kosovo i Metohiju, tako što bi briselski dijalog zamenili razgovori u koje bi bila uključena i Amerika, srpska strana bi trebalo da pozove i Rusku Federaciju da uzme učešća, rekao je ministar Ivica Dačić za portal Sputnjik.

Prištinske vlasti su najavile da od januara pa do kasnog proleća dijalog između Beograda i Prištine ulazi u novu fazu, u koju će, kako je rekao zamenik ministra spoljnih poslova Enver Hodžaj, biti uključen i Vašington.

Dačić je rekao da je Beograd, u svakom slučaju, potpuno i bez rezerve posvećen dijalogu, koji može da bude nastavljen kad Priština povuče takse.

ČOLAKU: SAD POTPUNO UKULjUČENE U ZAVRŠNU FAZU DIJALOGA

Bekim Čolaku, šef kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija, tvrdi da "pismo američkog predsednika Donalda Trampa upućeno Tačiju nosi poruku da su SAD u potpunosti uključene u završnu fazu dijaloga, kao što su i bile od početka 2011. godine".

Prema izjavi Čolakua, koju je objavila prištinska RTV21‚ pismo je "direktna poruka kosovskom rukovodstvu da iskoristi ovu idealnu priliku za sveobuhvatni mirovni sporazum", prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

Čolaku dalje tvrdi da je pismo "dokaz učešća američke administracije, Bele kuće i Stejt departmenta u naporima da se postigne konačan sporazum".

Prema njegovom mišljenju, "učešće predsednika Trampa i drugih aktera znači da je došlo vreme za delovanje, s obzirom da mogućnost za sporazum neće biti tu zauvek".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak