'Svetosavci' izabrali novu upravu

Novosti 24.12.2018 11:36
'Svetosavci' izabrali novu upravu


Prvo srpsko društvo u nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg iz Štutgarta nedavno promenilo upravuDruštvo koje je pre 30 godina, verovatno kao prvo u Nemačkoj, ponelo ime jednog sveca i dobilo ime po srpskom prosvetitelju Svetom Savi, imalo je, slično drugim udruženjima naših ljudi, i uspone i padove.

Nekoliko srpskih porodica, okupljenih oko poznatog danas pokojnog štutgartskog lekara dr Dragana Markovića, osnovalo je udruženje i dalo mu ime po srpskom prosvetitelju. Naravno da to u ono vreme nije bilo sasvim jednostavno. Na stranu peripetije sa Konzulatom oko izbora imena koje su, ipak, kratko trajale. Postojeći i svojevremeno novoosnivani klubovi nosili su ili dobijali imena pominjanjem bratstva i jedinstva među narodima poreklom sa područja ondašnje Jugoslavije, po partijski priznatim herojima ili poslenicima na polju kulture, po predelima sa kojih su većinom poticali članovi itd. Dodajmo da je u početku bilo nesuglasica i sa crkvom. Neki sveštenici su smatrali da nije dobro jednom klubu dati ime najvećeg srpskog sveca, jer se, zaboga, u društvu i pije i zabavlja, čuje se i po koja psovka, možda se razonode radi igraju karte itd.

Ipak, društvo „Sveti Sava“ se godinama razvijalo, broj članova je rastao, funkcionisale su i neke sekcije kao npr. folklorna sekcija itd. Kao prvo udruženje „Svetosavci“ su osnovali tzv. „Mini folklorijadu“ koja je vremenom postala tradicija i simbol takmičenja najmlađih folkloraša. U tridesetogodišnjem periodu postojanja, održane su bezbrojne priredbe, radilo se na sakupljanju humanitarne pomoći, pomagao se rad Srpske dopunske škole, sarađivalo sa crkvom…

Ali, nisu uvek vladali mir i dobra saradnja među svim članovima. Ne tako davno, nekolicina članova, koji su, kako smo kasnije saznali bili članovi i „Svetog Save“ i još jednog kluba, poreklom sa one strane Drine, su na jedan neformalni sastanak pozvali ljude, a onda su pokušali da taj sastanak proglase tobože regularnom Vanrednom skupštinom! Glavni cilj je bio pripajanje „Svetog Save“ tom društvu, preuzimanje rukovođenja „novim“ udruženjem ali i pristup dobro napunjenoj kasi sa tada oko 30.000 evra ušteđevine. Bio je to logičan sled pokušaja jer je pomenuti drugi klub praktično bio pred bankrotom! Svim članovima, odanim Svetosavskom duhu udruženja „Sveti Sava“, posebno je zasmetao predlog promene imena posle fuzionisanja dva kluba u „Srpski kulturni centar Štutgart“. Time bi ime sveca bilo brisano iz sudskog registra!

Posle turbulentnih diskusija gde su čak pale i pretnje sudom zbog neleglno sazvane, na sastanku proglašene „Vanredne skupštine“ bez poštovanja statuta društva „Sveti Sava“ , zahtev „pučista“ je odbijen. Tako je društvo „Sveti Sava“ sačuvano od gašenja. Ušteđeni novac je ostao u vlasništvu „Svetosavaca“. Videvši da „puč“ nije uspeo, pomenuti dvostruki članovi se nisu usudili da po statutu predviđenim propozicijama pokušaju sazivanje regularne Vanredne skupštine jer bi onda na skup došli brojni članovi koji bi se masovnije izjasnili protiv fuzionisanja. Ipak, „pučisti“ su uspeli da deo mladih folkloraša „Svetog Save“, vrbovanjem njihovih roditelja, prevedu u svoje članstvo.

Sve pomenute turbulencije su bile povod za još bolji rad „Svetosavaca“ kako bi se veštački nastale teškoće brzo prevazišle. Na nedavno održanoj redovnoj Izbornoj skupštini, ukazano je na brojne i veoma uspešne pod rukovodstvom doskorašnjeg predsednika Radeta Marinkovića provedene akcije –priredbe, proslave, organizovanje mini folklorijada, rad folklorne sekcije, putovanja članova i td. kao i na odličnu finansijsku situaciju kluba. Tih nekoliko desetina hiljada evra ušteđevine su odlična osnova za dalji rad i postojanje kluba- čulo se na skupštini.

Radetu Marinkoviću koji se posle 4 godine „predsednikovanja“ više nije kandidovao i celoj Upravi, prisutni su se burnim aplauzom zahvalili za dobar rad. Marinković će radom u Upravnom odboru društva, koliko je potrebno, pomagati novoj Upravi koju čine pretežno mladi ljudi.

Nova predsednica društva je Jasmina Borovica, potpredsednik je Zoran Lukić, za sekretaricu društva izabrana je Zorka Jović, finansije vodi Suzana Bunčić. Izabrani su i članovi Upravnog kao i Nadzornog odbora.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak