Žitelji Cetinjske tužili grad

Politika 24.12.2018 11:03
Žitelji Cetinjske tužili grad


Razlog je izloženost buci iz obližnjih lokala, a kao dokaze da su na ovaj način zlostavljani građani prilažu video-snimke i izveštaj stručnjaka sa Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju



U višegodišnjem ratu stanara Cetinjske ulice i okolnih ugostitelja koji im bukom zagorčavaju život mogao bi prvo da „nastrada” novac Beograđana. Jer, grupa ozlojeđenih građana iz ove ulice podnela je tužbu protiv grada za nadoknadu nematerijalne štete pred Prvim osnovnim sudom. Razlog je njihova izloženost buci iz obližnjih lokala, a kao dokazi da su na ovaj način zlostavljani priloženi su video-snimci i izveštaj stručnjaka sa Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta.

Udruženja „Beograđani protiv noćne buke” i „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu” u saopštenju poslatom medijima kažu i da su zatražili da se ovdašnjim objektima nalože mere akustičke izolacije i uklanjanje svih izvora buke. Ovo je, ističu stanari ovog kraja grada, logičan nastavak njihove borbe za normalan život. Jer, gotovo svakodnevno prijavljuju preglasnu muziku, gradske vlasti ne rade na smanjenju buke iako, tvrde, pojedini klubovi znatno prelaze sve dozvoljene granice.

Agonija žitelja parčeta gradske teritorije smeštenog oko platoa nekadašnje pivare traje već nekoliko godina. Sa ugostiteljima iz komšiluka nije mogla da ih izmiri ni Odluka o radnom vremenu doneta za samo tri ulice – Cetinjsku, Zetsku i Skadarsku. Lokalima 150 metara vazdušnom linijom udaljenih od prvih stambenih zgrada naloženo je da mogu da rade od 6 do 24 sata radnim danom, odnosno do 1 sat petkom i subotom, ali stanje se nije smirilo. Propis je zatim dopunjen, a u „osveženoj” uredbi precizirano je da se ograničenje ne odnosi na parnu stranu Skadarske od brojeva 20 do 48 i neparnu od broja 7 do 43, ali važi za objekte koji su na adresi Skadarska 40 i 40a.

Potreba da se odluka – presedan po tome što je napisana za samo tri ulice dodatno konkretizuje nastala je zbog toga što su, kako su tada objasnili nadležni, vlasnici šest lokala našli „rupu u zakonu” i preregistrovali se na Skadarsku ulicu da bi „zaobišli” odluku. Ali, ništa od toga nije utišalo okolne klubove i kafiće čije su gazde najavljivale da će i sami tražiti pravdu na ulici zbog toga što su na ovaj način diskriminisani u odnosu na kolege u drugim krajevima Beograda. Među redovnim gostima bili su im i bezbrojni inspektori, promet im je, tvrdili su, zbog toga opao, a pokušaji da se izmire i nađu kompromis sa komšijama koji stanuju u okolnim zgradama nisu urodili plodom.

Početkom ove godine grupa stanara Cetinjske, zajedno sa udruženjima „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu” i „Beograđani protiv noćne buke”, podnela je krivičnu prijavu protiv NN lica. Razlozi za taj način iziskivanja pravde bili su zagađenje životne sredine, nesavesni rad u službi i zlostavljanje i mučenje. Po tom pitanju, kaže se u saopštenju ovih udruženja, Prvo osnovno tužilaštvo još se ne oglašava. Tužba protiv grada, kako se kaže u saopštenju dva udruženja, prva je ovakva tužba protiv Beograda, ali ne i prva te vrste u Srbiji. Oni podsećaju da je 78 građana Novog Sada pre tri godine tužilo Republiku Srbiju i grad iz istog razloga, a da je grupa građana u Valjevu nedavno uručila gradskoj upravi opomenu pred utuženje.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak