Embraer prodao posao Boingu, cena skočila

B92 24.12.2018 11:00
Embraer prodao posao Boingu, cena skočila


Brazilski proizvođač aviona Embraer finalizovao je uslove predloženog sporazuma o prodaji 80 posto svog poslovanja u oblasti komercijalnih letelica BoinguSada, taj njegov sektor vredi 5,26 milijardi dolara.

Prvobitno je u julu bilo objavljeno da je ugovorom Embraerov organizacioni deo za proizvodnju komercijalnih aviona vrednovan na 4,75 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Embraer sada očekuje da će mu od ovog posla ostati tri milijarde dolara, kada od ukupnog iznosa odbije sve troškove zatvaranja. Britanska agencija napominje da nije jasno da li se neki deo te razlike odnosi na dug.

Sporazum sada treba da dobije odobrenje brazilske vlade, koja ima pravo veta po pitanju važnih poslovnih odluka u Embraeru, a "zeleno svetlo" treba da daju i akcionari.

Izvori upućeni u pregovore rekli su da su optimisti u pogledu perspektiva. Novi brazilski predsednik Žair Bolsonaro i njegovi saradnici pozitivno su govorili o sporazumu Boing-Embraer. Ostali uslovi ugovora, o kojem je javnost danas obaveštena, ostaju nepromenjeni od kada je prvi put najavljeno zajedničko preduzeće dva proizvođača aviona.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak