Kolindina 'čistka', Plenković 'aminuje'

B92 24.12.2018 10:45
Kolindina 'čistka', Plenković 'aminuje'


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je napravila “čistku“ u svom kabinetu, a podršku u tome pružio joj je i premijer Andrej Plenković.Posle ostavke savetnika za nacionalnu bezbednost Vlade Galića, Kitarovićeva je smenika i savetnike za unutrašnju i spoljnu politku Matu Radeljića i Darija Mihelina.

To se u delu hrvatskih medija tumačilo kao znak približavanja Plenkoviću, u nameri da Kitarovićeva dobije podrška njemu lojalnog dela HDZ za kandidovanje za drugi mandat.

Ne umanjujući značaj Galića, mediji ipak ukazuju da je Radeljić bio taj koji je Grabar Kitarović poveo putem “žene iz naroda“, one koja će se rado odazivati na svaku narodnu svetkovinu, grliti starice, deci davati sličice ili strpljivo pozirati za selfije.

Radeljić je bio taj koji je, kako se navodi, razumeo da je to ono što je dramatično razlikuje od, kako navode, "uštogljenog" Andreja Plenkovića.

Radeljić je, navodi se, predsednicu pozicionirao kao heroinu tog “malo više desnog“ HDZ-a, a budući da je taj trend zadržao i nakon dolaska Plenkovića na vlast, net.hr piše da nije trebalo puno truda da se shvati da između predsednice i premijera "nema nikakve pozitivne hemije".

Net.hr primećuje da Radeljić nije sam od sebe gurao "nevinu predsednicu" u fajt s premijerom, ali on ju je sigurno savetovao oko kojih pitanja je Plenković za “narod“ najranjiviji i da tu treba udarati kontru.

Plenković je povodom promena u kabinetu predsednice izjavio da ona ima pravo da izražava svoje političke stavove i da Vlada Hrvatske radi svoj posao u skladu sa Ustavom, a na pitanje da li će smena Radeljića zaustaviti talas kritika predsednice na račun Vlade.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak