Saturn ubrzano gubi prstenove

Radio 021 23.12.2018 18:17
Saturn ubrzano gubi prstenove


Saturn velikom brzinom gubi svoje prstenove, objavila je NASA.Rezultati istraživanja temelje se na najnovijim posmatranjima, ali i na očitavanjima svemirskih letelica Vojadžer 1 i 2 pomoću kojih su naučnici pre desetak godina procenili prosečnu brzinu nestajanja prstenova.
 
Saturnovi prstenovi sastoje se uglavnom od komadića leda različitih veličina - neki su mikroskopski poput komadića prašine, a neki su veličine od nekoliko metara, a nestaju jer ih Saturn svojom gravitacijom privlači k sebi pa se oni spuštaju prema planeti u obliku kiše ledenih čestica koju privlači magnetsko polje Saturna.
 
"Procenili smo da bi se tom 'kišom iz prstenova' mogao za pola sata napuniti jedan olimpijski bazen", rekao je astrofizičar Džejms O'Donogi iz NASA.
 
Prema njegovim rečima, ako se u obzir uzme samo ta kiša, prstenovi će za 300 miliona godina nestati u potpunosti.
 
Naučnici još nisu sigurni da li je Saturn od samog početka imao prstenove ili su oni nastali u kasnijoj fazi njegovog života, a najnovije istraživanje govori u prilog pomenutoj teoriji pa je moguće da prstenovi nisu stariji od 100 miliona godina.
 
"Imamo sreće da postojimo u vreme kada Saturn okružuju predivni prstenovi. Ali, ako su oni kratkotrajne prirode, postoji mogućnost da smo propustili upečatljive prstenove oko Jupitera, Urana ili Neptuna, s obzirom da su oni danas jedva vidljivi oko tih planeta", rekao je Donogi.
 
Kako se navodi, ako su prstenovi nastali u kasnijoj fazi nastanka planete, moguće je da su se formirali prilikom sudara malenih ledenih satelita u orbiti Jupitera- verovatno zbog toga što su im orbite poremetili prolazeći svemirski objekti poput asteroida ili kometa.
 
Stručnjaci NASA nameravaju da još neko vreme prate stepen smanjivanja prstenova i da vide da li oni prolaze kroz sezonske promene.
 
Inače, Saturnu treba 29,4 godine da napravi krug oko Sunca pa su tokom tog njegovog putovanja čestice prstenova na različitim nivoima izložene Suncu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak