Apple izgubio spor, povlači neke modele iPhone-a u Nemačkoj

N1info 23.12.2018 17:40
Apple izgubio spor, povlači neke modele iPhone-a u Nemačkoj


Proizvođač čipova Qualcomm Inc dobio je drugu pobedu na sudu u svojoj bici širom sveta protiv Apple Inc, a proizvođač iPhonea je rekao da će povući neke starije modele iz nemačkih prodavnica.Qualcomm-ova pobeda u Nemačkoj usledila je nekoliko nedelja nakon što je osigurao sudsku zabranu prodaje nekih modela u Kini. Apple koji se žali na obe presude nastavio je da nudi svoje iPhone u Kini ali je napravio izmene u svom IOS operativnom sistemu nakon kineske zabrane.

Apple se uzalud branio pred sudom u Minhenu od optužbi da je kršio patent Qualcomm-a u pogledu funkcionisanja čipa u modelima IPhone 7, 7 plus 8 plus i X.

"Tom presudom, prodaja modela gubi licencu i zabranjena je u Nemačkoj", navodi sud.

Sud je precizirao u saopštenju da za sprovođenje te odluke još uvek privremene odluke, Qualcomm mora isplatiti jemstvo od 668,4 miliona eura.

On je opravdao taj vrlo visoki iznos činjenicom da Apple još može dobiti sudski spor u Nemačkoj. Jemstvo traženo od Qualcomm-a bi bilo namenjeno pokrivanju šteta.

Apple je tokom večeri potvrdio da će uložiti žalbu i kritikovao je pokušaj Qualcomm-a da preusmjeri pažnju s pravih problema između dve kompanije.

Nemačka pobeda može pogoditi samo nekoliko miliona iPhon-ova od stotine miliona koje Apple proda svake godine. Ipak to je mala ali vredna pobeda u složenoj pravnoj bici koja će se ubrzati narednih meseci kada protivmonopolno nadzorno telo i Apple dovedu Qualcomm pred sud u Sjedinjenim Državama.

Apple tvrdi da Qualcomm protuzakonito postupa kako bi sačuvao monopolistički položaj u oblasti modem čipova koji pomažu mobilnim telefonima da se spoje na bežične mreže za podatke. Qualcomm sa svoje strane optužuje Apple da koristi niz njegovih tehnoloških inovacija bez odgovarajuće naknade.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak